„Klubrádió
Reggeli gyors

Főváros: Szakmaiatlan döntés, már megint

12/05/2020 13:18

| Szerző: Klubrádió

Átgondolatlan, indokolhatatlan döntés az, hogy a súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzötteket Budapestre szállítsák, két kijelölt intézménybe. A szállítás kockázatos.

2020. május 12. Reggeli gyors - részlet 20.05.12. Havasi Gábor
09:19
00:00

Még meg sem száradt a tinta a papíron, máris változtattak a levélen, amelyet a tiszti főorvos írt és a miniszter nyomatékosított. Így kapnak utasításokat a kórházak mostanában. A döntések gyors és gyakori változtatása egyet jelez világosan, mégpedig azt, hogy az egészségügyi kormányzat átgondolatlanul, szakmaiatlanul működik – véli Havasi Gábor az főváros egészségügyi tanácsnoka, aki egyébként szakmabeli, mentőápoló.

A levél utolsó, vagy egyik utolsó változata szerint a koronavírus által megfertőzött súlyos állapotban lévő, de szállítható betegeket két Budapesten lévő kiemelt intézménybe kellene szállítani, ha az ápolást jelenleg végző kórházban úgy döntenek. Havasi Gábor elmagyarázta, hogy ennek miért nincs értelme, miért szakmaiatlan.

Koronavírus – A mentők lakókat szállítanak el a Pesti út
MTI/Szigetváry Zsolt
 

Köztudott, hogy a betegek mozgatása veszélyes, veszélyezteti, de legalábbis lassítja a gyógyulást. A kijelölt intézményekben, tehát a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben, valamint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben nincs különleges, egyedi terápia. Ami van, az megyei kórházakban is elérhető. A szállítás csökkenti a mentőkapacitást, azaz mentőegységeket foglal le. Nő a fertőzés veszélye, hiszen a beteg több emberrel kerül kapcsolatba, több orvossal, több ápolóval, több mentődolgozóval. Végül: a többi kórház nem lesz kevésbé fertőzésveszélyes, mert a beteg először úgyis oda kerül. Olyan nincs a valóságban, hogy egy fertőzésgyanús esetben bárhonnan vidékről rögtön az egyik kiemelt kórházba szállítsanak valakit, őt először helyben fogják ellátni, oda kerül így, úgy is. Tehát egy gumiszabályt sikerült alkotni, aminek így semmi értelme sincs.

Azt a feltételezést, hogy az egészet a bűnös város statisztikájának rontására találták volna ki, a tanácsnok nem fogadja el. A betegeket és az elhunytakat is a lakóhelyük szerint tartják nyilván. A statisztikákról azonban elmondta, hogy a kormány, vagy az Operatív Törzs még soha, semmilyen adatot nem közölt a fővárossal közvetlenül. A felelősség az önkormányzaté, döntéseket kell hoznia, de nincsenek meg a döntéshez szükséges alapinformációk. Egy biztos: a kerületek által szolgáltatott adatok sehogy sem stimmelnek azokkal, amelyeket a kormány a sajtóval közöl.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2020.05.12. 06:00
Műsorvezető: Dési János