„Klubrádió
Reggeli gyors

Lehet, hogy operatív, de egyre kevésbé hiteles

7/05/2020 11:51

| Szerző: Klubrádió

Kezdenek türelmetlenek lenni az emberek. Egyre többen tartják túlzónak a koronavírussal kapcsolatos médiaaktivitást, és egyre kevesebben bíznak a hivatalos tájékoztatásban.

2020. május 07. Reggeli gyors - részlet 20.05.07. Földes Annamária
06:14
00:00

A jó hír az, hogy az emberek még mindig a tudomány világából érkező információknak hisznek, és nem a közösségi oldalaknak. Így nem tudnak olyan könnyen terjedni az álhírek, netán rémhírek. Kevésbé jó tendencia, hogy egyre többen kételkednek a hivatalos tájékoztatás korrektségében. Csökkent a bizalom az Operatív Törzsben, a kormányzati kommunikációban, a kormány által üzemeltetett weboldalakban. Ez derült ki, az Ipsos által végzett közvélemény-kutatásból, amely április végén készült, egy hónappal az előző, hasonló felmérés után.

Földes Annamária kutatási igazgató a Reggeli gyorsban arról beszélt, hogy a bizalomindex csökkenése, vagyis a bizonytalanság erősödése feltehetően az életmódunk megváltozásának tudható be. Sok ember él izoláltan, és értelemszerűen egyre türelmetlenebb mindenki. A 18-39 éves korosztály kétkedve fogadja azt, amit a média sugall a helyzet súlyosságáról. Más korosztályokban is nőtt azok aránya, akik túlzónak tartják a híradásokat, főleg a televíziós műsorokat. Így vélekedik majdnem minden második megkérdezett.

A vakcina kifejlesztésében sokan bíznak, de míg az előző felméréskor júniusra várták a helyzet javulását, már későbbre teszik a normalizálódást. Ez is jelzi a bizonytalanságot.

Vizsgálták azt is, hogyan működik a home office. 10 diplomás közül 6 használja, illetve használhatja ezt a lehetőséget, a legtöbben persze Budapesten. Az alacsonyabb képzettségűeknek a negyede dolgozhat otthonról. A tömegközlekedési eszközöket a megkérdezettek kétharmada nem veszi igénybe mostanában. Az arcmaszkot viszont kezdjük megszokni, mert a korábbi 47 százalékról 60-ra emelkedett a maszkot viselők száma, az idősebb korosztálynál pedig még ennél is nagyobb az arány.

Ami a vészhelyzet elmúlását illeti: a megkérdezettek 20 százaléka a kormány, vagy a tiszti főorvos bejelentését várja, akkor érzi majd úgy, hogy már nem kell ennyire vigyáznia. 26 százalék viszont akkor tekinti lezártnak ezt a szakaszt, ha megjelenik a koronavírus elleni védőoltás.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán.

Reggeli gyors
2020.05.07. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes