„Klubrádió
A lényeg

Veszélyhelyzetet hirdetett a kormány a koronavírus terjedése miatt

11/03/2020 16:03

| Szerző: Klubrádió/MTI

Megtiltja a kormány a beutazást több országból, valamint a száz főnél nagyobb beltéri és az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását a koronavírus terjedése miatt. Az iskolákat nem zárják be, az egyetemeken távoktatás lesz. A döntések visszavonásig érvényesek, a helyzet hetekig, hónapokig eltarthat. Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet elnöke a Klubrádiónak értékelte a kormány döntését.

Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány a koronavírus elleni védekezés érdekében az egész ország területére – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán, a kormányülés napján.

A kabinet Pintér Sándor belügyminiszter és az operatív törzs javaslatára beutazási tilalmat rendel el az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező külföldiek számára. Az ezen országokból érkező magyar állampolgárok hazajöhetnek, de azonnal karanténba kell menniük,. hatósági határozat írja elő, hogy a lakóhelyüket két hétig nem hagyhatják el. Azt, aki valótlan nyilatkozatot tesz, szankciókkal sújtják, és azokat is, akik megszegik a karantént.

A szlovén, valamint az osztrák schengeni határon ehhez legkésőbb szerda éjfélig határellenőrzést vezetnek be. Az érkező vonatokat, buszokat, repülőket ezen országokból leállítják, csak a magyar állampolgároknak biztosított a bejutás – tette hozzá a miniszter.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
 Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 11-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

Továbbá megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. Ezen rendezvények esetében a rendezők és szervezők felelőssége, hogy ne tartsák meg azokat. Ez nem gyárakra, működő vállalatokra, irodákra vagy éttermekre vonatkozik, de szórakozóhelyekre már igen.

Az iskolákat nem zárják be, az egyetemeken távoktatás lesz, a felsőoktatási intézményekbe nem lehet bemenni. Az iskolák továbbműködésének engedélyezését Gulyás Gergely azzal magyarázta, hogy a megbetegedés gyermekeknél nem jellemző. Az iskolák bezárása a teljes tanév érvénytelenségét és megismétlését jelentené. A külföldi osztálykirándulásokat azonban megtiltják, a diákok kéthetes külföldi nyelvtanulásának bevezetését pedig elhalasztják.

A döntések visszavonásig érvényesek, a következő napokban és órákban kormányrendeletek jelennek meg, amelyek egyértelműen tisztázzák a részleteket – mondta Gulyás Gergely.

Nem sokkal 3 óra előtt a Magyar Közlönyben is megjelent a kormányrendelet, a helyzet hetekig, hónapokig eltarthat.

Koronavírus - Ellenőrzés a Liszt Ferenc-repülőtéren
 
 
A Budapest Airport és a hatóságok által életbe léptetett hőkamerás és hőmérős ellenőrzés bemutatója a Liszt Ferenc-repülőtéren mé g2020. február 5-én. Fotó? MTI/Balogh Zoltán
 

 

2020. március 11. A lényeg / részlet, Majtényi László (20.03.11.)
00:51
00:00


Az Eötvös Károly Intézet (EKINT) reagálásában azt hangsúlyozta, hogy a különleges jogrend lehetővé teszi a kormánynak, hogy rendeleti úton korlátozza az egyének olyan jogait is, amelyek nincsenek közvetlenül kapcsolatban a járványügyi helyzet kezelésével. Különleges jogrend idején például a szabad véleménynyilvánítás jogát akár szűkítheti is a kormány, korlátozhatja az információáramlást, a kapcsolattartást a családtagokkal, a tájékozódást a járványügyi helyzetről. Az intézet szerint ezeknek a jogoknak a  korlátozása nemcsak szükségtelen, hanem a járvánnyal szembeni hatékony védekezést is akadályozza.

A Közös Ország Mozgalom választási nagygyűlése Budapesten
 
Majtényi László
MTI Fotó: Mónus Márton
 

Majtényi László, az EKINT elnöke a Klubrádiónak azt mondta: a jelenlegi, hatályos szabályok szerint is megtehet olyan óvintézkedéseket a kormány, amelyek elegendőek lehetnek a vírus elleni fellépésre. Például korlátozhatja egyes területek lakóinak a találkozást más területeken élőkkel, megtilthatja a fekvőbetegek látogatását, elrendelheti rendezvények megtiltását, iskolák működésének korlátozását. Nagyon sok jogosultsága van a kormányzatnak az egészségügyi törvény alapján, különleges jogrend bevezetése nélkül is – közölte. A volt ombudsman szerint a kormány részéről van indoklási kötelezettség, hogy ezt az intézkedést meg kellett-e hoznia, vagy elegendőek lettek volna a polgárok szabadságjogait kevésbé korlátozó döntések.