„Klubrádió

Koronavírus: több orvos és ápoló is karanténba került

10/03/2020 16:35

| Szerző: Index/Klubrádió

A Bajcsy-Zsilinszky kórház tizenhat orvosa és ápolója valóban karanténba került – közölték az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján, amelyről az index számolt be.

Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője az index tájékoztatása szerint azt mondta: „most érkeztünk el ahhoz az esetszámhoz, amikor már el kell gondolkodni korlátozó intézkedéseken”.  

A Bajcsy-Zsilinszky kórház tizenhat orvosa és ápolója valóban karanténba került. Ők kerültek közvetlen kapcsolatba az egyik igazolt koronavírus-fertőzöttel, egy 70 éves férfival, de a tesztek eddig egyiküknél sem igazolták a fertőzést. Hamarosan újra tesztelik őket. Azt a férfit is vizsgálják, aki a kórteremben a beteg mellett feküdt.

A tervek szerint a magyar határátkelőhelyeken szűrni fogják az Olaszországból érkező utasokat. Megmérik a testhőmérsékletüket, és kikérdezik őket. 

Aki külföldről érkezik haza, attól egyelőre azt kérik, hogy 14 napig maradjon otthon és távol a közösségektől. Ne menjen dolgozni vagy oktatási intézménybe.

A 60 év felettiek kerüljék a közösségi rendezvényeket, ne menjenek jelentős tömeget vonzó eseményekre. 

A kormány 8 milliárd forintot különített el a védekezésre, de ha ez kevés lesz, növelik a forrásokat. Az is elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy több mint 1600 lélegeztetőgép van az országban. Elkészültek a tervek arra, hogy - amennyiben szükséges - ezeket milyen ütemben tudják felhasználni. Raktáron is van még legalább 20 gép.