„Klubrádió
Megbeszéljük...

Orbánék támadják, de nem fogja be a száját Magyar György

2/02/2020 00:23

| Szerző: Klubrádió

„Nem fogom be a pörös számat”, nem olyan vagyok, mint egy migráns, akinek nincs lehetősége megvédeni magát – mondta Magyar György ügyvéd, akit személyesen és cégén keresztül is elővettek a kormánymédiában a börtönkártérítések miatt.

2020. január 31. Megbeszéljük / részlet, Magyar György (20.01.31.)
16:13
00:00
„Közellenség vagyok” - mondta Magyar György ügyvéd, miután a miniszterelnök péntek reggeli interjújában őt személyesen is támadta a börtönkártérítések kapcsán. Megtisztelőnek érzi, hogy a hatalom egy ügyvéddel, rajta keresztül az egész szakmával, azon keresztül pedig az egész igazságszolgáltatással játszik, szórakozik, hogy elterelje a figyelmet azokról a „bitangságokról”, amiket tesz, és amiket nem akar láttatni. A néplélekre hivatkozással megpendíthetné a halálbüntetést is, és eljátszhatná, hogy neki ez kötelessége – tette hozzá. Azt mondta: nem szeretne vitatkozni a kormányfővel, de nem szívesen lenne a helyében, mert hozzáértő emberként kell bolondítania a közönséget.

Ugyanis Orbán Viktor azt is mondta, az ilyen emberek, mint Magyar György, kicsikarták az ítéleteket Európában, aztán a hazájuk ellen indítottak pereket, ebből irdatlan pénzekhez jutottak. Mire kapták a diplomájukat? – kérdezte a miniszterelnök, mire Magyar György úgy reagált: amire ő. Csak az a nagy különbség, hogy a gyakorló ügyvéd kénytelen a jogszabályokat figyelembe venni, azoknak megfelelően dolgozni, míg egy politikus azt csinál, amit akar – tette hozzá.

A valahonnan megszerzett, és az origóban nyilvánosságra hozott „csodalista” első helyezettje nem az ő cége, hanem egy egészen másik ügyvédi iroda – amely az Átlátszó értesülései szerint jóval több ügyben járt el, több pénz jutott hozzá a kártérítésekből és elég szoros kapcsolatban áll a debreceni Fidesszel.

Magyar György közölte: hatvanvalahány ügyvédet nevesítettek teljesen jogtalanul és törvénytelenül. De miért ő került célkeresztbe? Úgy véli, azért, mert segítette az ellenzéket az előválasztásokban, elvállalta Karácsony Gergelyék képviseletét a fővárosi választási bizottságban, és elvesztette a Fidesz a fővárost. Ezek után bántani vagy rúgni kell őket, ez a futballista-mentalitásba belefér. Jobb lenne persze szabályosan játszani és nem felrúgni a másikat, mondta Magyar György, majd úgy folytatta: „ütésálló vagyok”, nem olyan, mint egy migráns, aki nem tud visszaszólni, mert ő „nem fogja be a pörös száját, jogi érvekkel, iróniával megvédi magát.

„Marhaság, hőzöngő duma”, hogy a „népnyúzó ügyvédek” kifosztják az államot. ha valaki – például egy adóügyben – pert nyer az állammal szemben, akkor nem a jogot gyakorolja? – tette fel a kérdést.

Azt mondta: 2015-ben mások mellett az ő fia, Magyar Gábor jogász beadványt intézett Strasbourgba, az Emberi Jogok Európai Bíróságához, ott összevontak hat ügyet, és megállapították, hogy Magyarországon rendszerszintű problémák vannak a börtönviszonyokban, megállapították, hogy nem lehet ilyen körülmények között tartani emberek. Felszólították Magyaroszágot, hogy oldják meg az elhelyezést, és akiket ilyen körülmények között tartottak, azoknak adjanak kártérítést. A kormány ezt elkezdte – papíron; 13 helyen akartak börtönöket építeni, ehhez büntetésvégrehajtási dolgozókat toborozni, projekteket indítani, de valójában semmi nem történt, egy alapkövet se tettek le. Viszont 2016-ban megteremtették a jogi feltételeit annak, hogy Strasbourg helyett magyar bíróságokon lehessen intézni a kártérítéseket. Az ő irodája egyetlen új ügyet sem vállalt 2017 után, csak az áthúzódó, Strasbourgból úgymond visszadobott ügyeket vitték tovább. Eközben az említett másik cég ügyeinek többségét 2017 után intézte.

Magyar György a számokra rátérve úgy fogalmazott: az origo és a miniszterelnök azt „trombitálja”, hogy 12 ezer ügy van és 10 milliárdot nyertek az ügyvédek, de kollégái megvizsgálták, és csak a lista alapján a fele se igaz, 6 ezer ügy van és 5 milliárd forint, amit jogerős magyar bíróság ítélt meg. Honnan veszi a bátorságot bárki, hogy közadatot nyilvánosságra hozzon, ügyvédek nevével összekapcsolva? Nincs hozzá joga, és a végrehajtó hatalomnak szintén nincs joga beavatkozni az igazságszolgáltatás, egy másik hatalmi ág működésébe – jelentette ki Magyar György. Azt is közölte, nem akar személyiségi jogi pert, de még a fideszesek szemét is szeretné felnyitni, mert őket félrevezették.

Szó volt arról is, hogy „a kártérítések 60 százaléka landolt az ügyvédek letéti számláján” a miniszterelnök szerint. Magyar György közölte: kétféle ügyvédi számlát különböztetünk meg, az egyik az ügyvédi munkadíjszámla, ahova utal egy ügyfél, ezt leadózzák, és így tovább. A másik a letéti számla, amely nem az ügyvéd pénze, adott esetben a börtönlakóé vagy a károsulté, akit megfosztott valamitől. Ezt az állam, az igazságügyi minisztérium utalja át egy ügyvédi irodának, amely letétben tartja és kiutalja, ahova kell. Nem tagadja, hogy ennek lehet sikerdíja, de azt szintén nem a letéti számlán kell nyilvántartani.

Az interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Megbeszéljük...
2020. január 31., péntek 16:00
Műsorvezető: Bolgár György