„Klubrádió
A lényeg

Továbbra sem vezetnek be kijárási tilalmat Magyarországon

22/03/2020 16:17

| Szerző: Klubrádió

Közleményt adott ki a Szegedi Tudományegyetem rektora, akiről kiderült, hogy elkapta a koronavírust.

Az orvos korábban Ausztriában síelt, azonban hazatérte után nem vonult önkéntes karanténba, sőt dolgozni ment és műtéteket is végzett. Az  országos tiszti főorvos is megerősítette a hírt a rektorrol az Operatív törzs mai ülése utáni  tájékoztatón .  Müller Cecília azt mondta, ebből is látszik, hogy a vírus nem válogat. A  szükséges kontaktvizsgálatokat elvégezték. A tiszti főorvos elmondta, mindenkinek dolga van, mindenkinek a magáét kell megtenni,  mindannyiunkra nézve kötelezőek azok a szabályok, melyek a járványt lassíthatják. Közölte azt is,  Mohács nem gócpont. Magyarországon jelenleg nincsenek gócpontok, igazolt fertőzött betegekről országszerte van tudomásuk. 

Hét embert ápolnak intenzív osztályon koronavírus-fertőzéssel a Szent László Kórházban - közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője, Szlávik János a mai tájékoztatón.Beszámolt arról, hogy vasárnap újabb két ember - egy 65 és egy 75 éves nő hunyt el, így a halottak száma mára 6-ra emelekdett. Azt is elmondta, hogy a halottak átlagéletkora 66, az intenzív osztályon kezelteké 69 év.Szlávik János hozzátette: vasárnap további gyógyultakat engedtek ki a kórházból. Köztük vannak 40 és 60 év körüliek is. A fertőzöttek száma mára 131-re nőtt.

Magyarország továbbra is őrzi határait – ezt mondta Lakatos Tibor rendőrezredes,az Operatív törzs ügyeleti vezetője a mai tájékoztatón. Közölte, 3945 ember van hatósági házi karanténban, őket 19 ezernél többször ellenőrizték a rendőrök, és 84 emberrel szemben tettek szabálysértési feljelentést, 14 embert büntettek meg, 2embert figyelmeztettek. Lezárásokat és kijárási tilalmat továbbra sem vezetnek be,  ha gócpontok alakulnának ki, akkor meghozzák a megfelelő intézkedéseket. Lakatos Tibor közölte azt is, nem anyagi okai vannak az egészségügyi dolgozók védőfelszerelését érintő beszerzések akadozásának. A készlethiány és az áruforgalom nehézségei okozzák a hiányt, de nincs felső anyagi korlát.