„Klubrádió
Reggeli gyors

Márki-Zay: Augusztusra már nincs pénz

6/05/2020 15:05

| Szerző: Klubrádió

A kormány azért vonja el sorra a forrásokat az önkormányzatoktól Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere szerint, hogy az ellenzéki vezetésű településekre mutogathasson: lám, nem tudják elvégezni a feladatukat. Úgy véli, a pártok támogatásának csökkentése pedig csak arra jó, hogy ne rúghassanak labdába 2022-ben.

2020. május 06. Reggeli gyors / részlet, Márki-Zay Péter (20.05.06.)
10:05
00:00

Márki-Zay Pétert arról kérdeztük, hogy a kormány egyre szűkíti az önkormányzatok mozgásterét és közben számon kéri őket. A hódmezővásárhelyi polgármester közölte: a könnyen leállítható beruházásokat már mind leállították, nem luxusra költenek, mégis ott tartanak, hogy július végéig van pénzük bérekre, augusztusra már az sem, további "drasztikus lépésekre" lesz szükség.

Szépen kérni próbálták, kérték a törlesztőrészletek felfüggesztését, mert „Lázár János adósságaiból” százmilliók vannak hátra, de nem engedték. Hangsúlyozta: nem csak Hódmezővásárhelyről van szó, az a cél, hogy az ellenzéki vezetésű városok ne tudjanak fejlődni, és lehessen rájuk mutogatni, hogy tehetségtelenek, még egy várost se tudnak elvezetni, nemhogy egy országot, "bezzeg mi". Ahogy Karácsony Gergely főpolgármesterre már mutogat is a kormány és sajtója a Pesti úti idősek otthona ügyében – tette hozzá. Úgy folytatta: amíg a kormánypártok kontrollálják a kommunikációt, a sajtót, addig az ő narratívájuk jut el a választók jelentős részéhez.

A másik lehetőség, hogy az önkormányzatoknál a tavalyi választás után állást találtak Fidesztől független szakértők is, ezt a kört is megbüntethetik, elvehetik tőlük a pénzt. Ugyanez van a pártoknál szerinte: elvonnak 1,2 milliárd forintot, miközben Orbán Viktor veje „kétmilliárdot kap jachtkikötőre” a válság közepén, tehát nem a pénzre van szükség, hanem arra, hogy a pártoknak ne legyen esélyük 2022-ben.

Márki-Zay Péter azt mondta: 5-6 milliárd forint adóssága van összességében Hódmezővásárhelynek, különböző jogcímeken. Amikor a kormány konszolidálta az önkormányzati adósságokat, Lázár János polgármestersége alatt akkor ez volt az egyik legeladósodottabb város, 23 milliárddal. És még akkor is maradt egy 5 milliárdos tétel a víziközmű önkormányzati tételébe vételének kötvénytartozása miatt, és az önkormányzati cégeknek százmilliós nagyságrendű jelzáloghitel-tartozásai vannak – tette hozzá.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Reggeli gyors
2020.05.06. 07:45
Műsorvezető: Para-Kovács Imre