„Klubrádió
Reggeli gyors

Szél Bernadett: Nem vagyunk csendben!

4/05/2020 08:55

| Szerző: Klubrádió

Újabb dudálós demonstrációt tartanak hétfőn délután a Lánchíd budai hídfőjénél. Annak ellenére, hogy a KRESZ megsértése miatt legutóbb több autóst is megbüntettek.

2020. május 04. Reggeli gyors - részlet 20.05.04. Szél Bernadett
07:39
00:00

Az első alkalommal senkit nem zavart a demonstráló autósok dudálása, de amikor a hatalom látta, hogy újabb tiltakozás szerveződik, rájuk küldte a rendőröket – így látja Szél Bernadett független képviselő. A büntetéseket „indokolatlan hangjelzés elkövetése” miatt szabták ki, amely több jogász szerint is nonszensz, mert a vélemény szabad kinyilvánítását magasabb szintű jogszabály mondja ki, mint amilyen a KRESZ. Mindenesetre a szervezők most azt javasolják, hogy ne csak a Clark Ádám téren dudáljanak, illetve ne dudáljanak, hanem például a kocsiban lévő hangszórókon keresztül csapjanak zajt, elkerülve ezzel a várható büntetést.

Szél Bernadett kapott olyan leveleket, amelyekben értetlenségüket fejezték ki emberek, kekeckedésnek vélték a dudálást. Ezért érdekes, hogy vajon átmegy-e a tüntetők üzenete a közvéleményhez. A képviselő elmondta, hogy sajtótájékoztatóval kezdik a demonstrációkat. Először a Kásler-terv volt, ami ellen tiltakoztak, de látszik hogy az egész vészhelyzetet félre kezeli a kormány, elmulaszt számos fontos szociális intézkedést, aminek hosszú távú következményei lesznek.

„Hétfőn 17 órakor ismét mutassuk meg a miniszterelnöknek, hogy nem nézzük némán az ámokfutását – a kórházakat kiürítő Kásler-tervet, a tesztelés szabotálását, a titkolózást, a diákok érettségiztetését a járvány csúcsán, a munkájukat vesztett emberek semmibe vételét, az önkormányzatok kisemmizését.” - olvasható a felhívásban.

Olyan alapvető jogok sérülnek, mint az élethez, az egészséghez való jog. Az úgynevezett ágyfelszabadításról már most el lehet mondani, hogy ilyen mértékben felesleges volt a járvány adott szakaszában. Ombudsmani vizsgálat is indult, nyilván nem véletlenül. Naponta lehet értesülni tragikus következményekről, ilyen információk Szél Bernadetthez is eljutnak. Például egy kemoterápia félbe hagyása, vagy egy súlyos gerincsérv kezelésnek szüneteltetése tragédiához vezethet. Csak hát ezek az információk így nehezen kezelhetők, át kellene látni az egész helyzetet. Ezért fontos az ombudsman szerepe – véli a képviselő, aki megerősítette: nem maradnak csendben.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Reggeli gyors
2020.05.04. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor