„Klubrádió
Esti gyors

TASZ: Az ellenzéki autós tiltakozás nem veszélyezteti a járvány elleni küzdelmet

28/04/2020 19:27

| Szerző: Klubrádió

Még a veszélyhelyzetről szóló jogszabály is azt mondja, hogy csak arányosan lehet korlátozni az alapjogokat, mint a gyülekezési jog, és a cél a járvány terjedésének megakadályozása – mondta a TASZ szakértője a hétfői budapesti ellenzéki tiltakozásról. Tehát szerinte egy nagy létszámú, több ezres demonstrációt ezen az alapon meg lehet tiltani, de egy autós tüntetés aligha veszélyezteti a koronavírus-járvány elleni védekezést.

2020. április 28. Esti gyors / részlet, Hegyi Szabolcs (20.04.28.)
05:30
00:00

A Szél Bernadett, Hadházy Ákos és a Momentum által szervezett hétfői tiltakozáson "indokolatlan hangjelzés használata" miatt büntettek meg demonstrálókat. Erről kérdeztük Hegyi Szabolcsot, a TASZ politikai szabadságjogi projektjének szakértőjét. 

Azt mondta: voltak már arra példák, hogy tüntetőket vagy újságírókat azért vontak eljárás alá, mert egy tüntetésről távozva leléptek az úttestre, noha közben a rendőrség továbbra is biztosítja a helyszínt. (Ez történt kollégánkkal, Kemény Dániellel is, akiről a bíróság jogerősen megállapította, hogy nem követett el jogsértést.) A TASZ azt gondolja, egy nagyon hétköznapi és nagyon veszélytelen szabálysértés súlyát kell összemérni azzal, hogy a résztvevők véleménynyilvánítás alapjogát gyakorolták. Ez a szabálysértés pedig nem veszélyes a társadalomra. A tüntetés teljesen hétköznapi része a demokratikus közéletnek, mintha futóversenyt tartanának közterületen, vagy kávézó teraszát nyitnák meg az utcán – tette hozzá Hegyi Szabolcs.

Az alaptörvény is védi a gyülekezési jogot, és meghatározza a korlátozhatóságának szintjét is (csak akkor, ha elengedhetetlenül szükséges, és akkor is csak kellő arányban). De jelen pillanatban a helyzet eltérő, mert a veszélyhelyzetről szóló rendeletek egyike gyakorlatilag megtiltotta a tüntetéseket. Ez az adminisztratív része a dolognak, a szervezést tiltották meg, és járványveszélyre tekintettel a nagy létszámú gyülekezést. Hegyi Szabolcs közölte: szerintük a veszélyhelyzetről szóló jogszabály is azt mondja, hogy csak arányosan lehet korlátozni az alapjogokat, mint a gyülekezési jog. Itt az arányosságot abból a szempontból kell mérlegelni, hogy a járvány terjedésének megakadályozása a fő cél. Tehát igaz, hogy több ezres tüntetést tényleg nem szerencsés megtartani, de egy autós tüntetés alig veszélyezteti a járvány elleni küzdelmet.

A tüntetésen ott volt a Klubrádió is, riportunkat, interjúinkat ITT nézhetik és hallgathatják meg.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: a hétfői tiltakozás előtti sajtótájékoztató (Klubrádió)

Esti gyors
2020. április 28., kedd 18:45
Műsorvezető: Kárpáti Iván