„Klubrádió
Hetes Stúdió

Dudálásért büntetés – jön a politikai rendőrség?

2/05/2020 13:18

| Szerző: Klubrádió

Hogy látja a lakosság a járvány következményeit? A „dudálós tiltakozás” résztvevőinek megbüntetése után politikai rendőrség születésével kell számolnunk? Harminc éve alakult meg a magyar Országgyűlés. Interjú az úgynevezett felhatalmazási törvény egyik legnagyobb nemzetközi kritikusával – ezek voltak a Hetes Stúdió témái.

2020. május 02. Hetes Stúdió (2020. május 02., szombat 15:00)
108:34
00:00
Műsorvezetők: Lampé Ágnes, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Bálint Judit, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Mi okoz nagyobb kárt: a koronavírus miatt elrendelt korlátozások, vagy a járvány maga? Az eredmény talán nem meglepő: az alkalmazottak és a diákok többsége szerint a gazdaságot be kell indítani, míg a nyugdíjasok szerint sokkal nagyobb baj, ha sokan halnak meg a vírus terjesztette betegségben. Többek közt ez is kiderül a Publicus Intézet legfrissebb, átfogó kutatásából. Meg az is: minden tizedik alkalmazott már elveszítette állását és ugyanennyien vannak kényszerszabadságon. Hogyan látják a gazdaság újraépíthetőségét a magyarok? Pulai Andrást, a Publicus Intézet ügyvezetőjét kérdeztük.

Júniusig bárkit bármiért indoklás nélkül igazoltathatnak a rendőrök, holott egy jogállamban – elvileg nálunk is – célhoz kell kötni az igazoltatást. Hacsak a rendőrség nem rendel el fokozott ellenőrzést. Ilyenkor az épületeket, csomagokat, autókat is átvizsgálhatják – csak éppen nem tudni, hogy mindennek mi köze van a vírusveszélyhez. A járvány miatti rendkívüli jogrendben tüntetni és csoportosulni sem szabad, ezért hétfőn a Clark Ádám téri körforgalomban nyomták a dudát azok, akik nem értenek egyet a kormány intézkedéseivel, például azzal, hogy szélnek eresztették a krónikus betegeket a kórházakból. Szél Bernadett és Hadházy Ákos országgyűlési képviselők, továbbá a Momentum kezdeményezte az akciót. Kreatívnak is nevezhető megoldással a KRESZ megsértése miatt büntették meg a rendőrök a tüntetőket. Ami voltaképpen azt jelenti, hogy a rendeleti kormányzásban a közlekedési szabályok felülírják alkotmányos alapjogainkat. Józsa Márta készített riportot.

Harminc éve, 1990. május 2-én ült össze a rendszerváltás utáni első, szabadon választott Országgyűlés. Miközben az alkalomból megrendezett ünnepi ülésen kormánypárti képviselők a szabadság fontosságáról beszéltek, az ellenzékiek tiltakozásképp távol maradtak. Ez még a szavaknál is többet elmond arról, hová jutottunk harminc éve alatt. Eörsi László történésszel beszélgettünk.

Egy hónapja fogadta el a fideszes többség a rendeleti kormányzást lehetővé tévő, úgynevezett felhatalmazási törvényt, és még mindig tele van a nemzetközi sajtó az erre

vonatkozó kritikákkal, elemzésekkel. Legutóbb a Human Rights Watch igazgatója, Kenneth Roth írt erős véleménycikket az Observerben, amire Kovács Zoltán államtitkár válaszolt is. Válaszút előtt az EU – mondja Roth. Csernyánszky Judit összeállítása.

A műsor második órájában hallgatóink Falus Ferenc volt tiszti főorvost kérdezhették.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! (Címlapi kép: Cseh Katalin és Szél Bernadett nyilatkozik a hétfői demonstráció előtt. Fotó: Klubrádió)

Hetes Stúdió
2020. május 02., szombat 15:00
Műsorvezető: Szénási Sándor