„Klubrádió
Reggeli gyors

Herényi Károly a balatoni hajózási bizniszről: Ez lopás

29/04/2020 14:14

| Szerző: Klubrádió

Bérbe adná a vitorláskikötők üzemeltetését a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart), amely elbocsátásokra is készül. Herényi Károly volt országgyűlési képviselő szerint ez lopás, amellyel a NER-lovagok járnak jól, ráadásul a cégben tavaly 6,6 milliárdos tőkeemelést hajtott végre a magyar állam, így nehezen érthető, miért mondják most, hogy nincs pénz.

2020. április 29. Reggeli gyors / részlet, Herényi Károly (20.04.29.)
10:46
00:00

Eladná a balatoni vitorláskikötők üzemeltetési jogát a Balatoni Hajózási Zrt., a cég emellett kikötőket zárna be, kempingeket, szállodát és hajókat adna el, valamint elbocsátásokra is készül, derült ki a Népszava birtokába került dokumentumból. Herényi Károly volt MDF-es országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzésében foglalkozott a témával.

Azt mondta: ez lopás, a közvagyon ellopása, annak törvényesített formája. Az alapkérdés, hogy kié a Balaton. A Bahart feladatainak lényege, hogy minél több ember jusson valamilyen balatoni szolgáltatáshoz. A közforgalmű hajókat a nem annyira tehetős emberek használják, legfeljebb a középosztály. A jobb módúak vitorláznak, és ez az üzletág nyereséges, ebben az évben egymilliárd forintos bevételt hozott. Ezt szervezik ki éppen magánkézbe, ami első körben 11 kikötő bérbe adását jelenti. Szerinte ennek vége az lesz, hogy odaadják az egészet a „NER-lovagoknak”. Ráadásul nem most kezdődött a folyamat, pár éve „Tiborcz István és barátai” kivásárolták a keszthelyi kikötőt, „a fene tudja”, miért érte meg az államnak azt eladni. A vitorláskikötőkben folyamatosan emelik a bérleti árakat, és ha a kikötőket bérbe adják, ezek az összegek nyilván tovább nőnek majd. 

A magyar állam tavaly 6,6 milliárdos tőkeemelést hajtott végre a Bahartban, így lett 75 százalékos többségi tulajdonos, 25 százalék maradt az önkormányzatoknak, amelyek már nem szólhatnak bele semmibe. Hol van ez a pénz, miért nem védik meg belőle a munkahelyeket, ha egyszer elbocsátásokra készül a Bahart – kérdezte Herényi Károly. Ráadásul állami pénzből támogatják magánkikötők építését is, például Balatonföldváron egy 185 hajó befogadására alkalmas helyszínt terveznek, egymilliárdot ad az állam, a többit magánbefektetők. Tehát van itt pénz, csak nem erre kellene fordítani, a Bahartot kellene életben tartani, nem embereket elbocsátani – tette hozzá. Megjegyezte azt is: úgy tűnik, a Magyar Turisztikai Ügynökség a válság idején sem jár rosszul, de úgy nem nehéz, ha a miniszterelnök lánya az egyik legbefolyásosabb ember.

Herényi Károly szerint nagyjából az egész Balatont megszerezte már az említett kör: a szállodaláncok Mészáros Lőrinc érdekeltségei tulajdonában vannak, a kempingeket megvették, beépítették „gusztustalan”, panelszerű lakóparkokkal.

A Balatoni Szövetség ellenzi a Bahart-vagyonelemek eladását és a kikötők bezárását. A Népszava erről szóló cikkéhez megkérdezte a Mészáros-cégek közé tartozó Balatontouristot is, amely elismerte, nem zárkózna el „portfóliójának esetleges bővítésétől”.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2020.04.29. 07:35
Műsorvezető: Para-Kovács Imre