„Klubrádió
Reggeli gyors

Ahol nem az oligarchák kaszálnak, oda nem jut pénz

5/03/2020 14:49

| Szerző: Klubrádió

Kikerült az energiastratégiából az egyedi otthonok, családi házak energetikai korszerűsítése. A mintegy 4,5 millió lakóingatlan kétharmada szorul felújításra.

2020. március 05. Reggeli gyors - részlet 20.03.05. Tóth Bertalan
05:11
00:00

Ha a kormánynak olyan fontos a klímavédelem, ha tényleg kiemelt cél a családok lakhatásának támogatása, akkor miért húzták ki az energiastratégiából az otthonok energetikai korszerűsítését támogató programot? A kérdést Tóth Bertalan, az MSZP elnöke vetette föl több fórumon.

A Reggeli gyors című műsorunkban adott is rá egy lehetséges választ: feltehetően azért, mert - főleg a kis településeken - a családok saját maguk, vagy ismerős mesterek segítségével végeznék el a munkát, így ezen Mészáros Lőrinc és a többi oligarcha nem tudna keresni. A közelmúltban Kaderják Péter, az ITM államtitkára is adott egy választ, mégpedig azt, hogy vannak olyan vidéki lakóházak, például a 60-as, 80-as évek között épült „Kádár-kockák”, amelyeknek a felújítása többe kerülne, mint a ház egész értéke.

Tóth Bertalan szerint a kormánynak nem csak közgazdasági érveket kell figyelembe vennie, amikor az energiahatékonysági programot összeállítja. A lakosság a legnagyobb energiafogyasztó a fűtéssel. Tehát, ha korszerűbb a lakóház, érezhetően kisebb lesz az energiafelhasználás. Ezzel együtt csökken a levegő szennyezettsége, tehát környezetvédelmi okok is indokolják a házak energetikai korszerűsítését. Amennyiben ezt elvégzik, nő az ingatlan értéke, ami már a tulajdonosnak kedvez. Ha pedig mondjuk egy nyugdíjasnak kell kevesebbet költenie a fűtésre, akkor már a segélyezésnél, a szociális kérdéseknél tartunk.

Az MSZP elnöke tehát arra hívta fel a figyelmet, hogy az energetikai korszerűsítés meglehetősen összetett feladat. A tulajdonosok többsége szeretné felújítani a házát, de 90 százalékuk szerint ez bizony részben állami feladat.

Az interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balaton József.

Reggeli gyors
2020.03.05. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes