„Klubrádió
Megbeszéljük...

Tiborcz-üzlet – 116 év alatt visszajön a pénz

17/01/2020 18:01

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

A magyar rendőrség nem talált semmi kivetnivalót Orbán vejének váci bizniszében, az OLAF igen. A botrányos ügy valószínűleg hozzájárult a helyi Fidesz bukásához.

2020. január 17. Reggeli gyors - részlet 20.01.17. Ferjancsics László
09:54
00:00

Előszeretettel titkolták az önkormányzatok, hogy milyen szerződést kötöttek a közvilágítás korszerűsítésére a miniszterelnök vejének résztulajdonában álló Elios Zrt.-vel. Nyilván nem véletlenül, valószínűleg a fideszes városvezetők is tudták, hogy az üzlet nem egészen tiszta. Egy bírósági ítéletnek köszönhetően vége a titkolózásnak.

A váci történetről már korábban is kiderült sok minden, de más településeken is hasonlóképpen működött Tiborcz István biznisze. A fideszes önkormányzat 2013-ban kezdte előkészíteni a közbeszerzést, 2015-ben kötöttek szerződést. Az egész nem kapott valami nagy nyilvánosságot, de civilek és ellenzékiek kiperelték az iratokat majd nyilvánosságra is hozták.

A közvilágítás korszerűsítésébe beletartozott több ezer lámpafej cseréje, amelynek 40 százalékos energiamegtakarítást kellett volna eredményezni. Ez nem úgy történt meg, ahogy kellett volna, így a megtakarítás néhány százalék csupán. A gyanús ügyet az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF is vizsgálta és feltárta az összefüggéseket a közbeszerzési pályázat kiírója, a pályamunka elkészítője, a mérnöki cég, a kivitelező és más szereplők között. Sok településen járt el hasonlóan az Elios, egy kaptafára gyártották a pályázatokat. Az is közös jellemző, hogy nem csak a későbbi nyertes indult, hanem falból más pályázók is, akik rendre 5-7 százalékkal magasabb összeget írtak be az ajánlatukba.

Vác fideszes önkormányzata még be is szállt az 584 milliós beruházásba 104 millió forinttal. Miután az OLAF feltárta a gyanús ügyet, értesítette a város vezetőit, akik nem is válaszoltak a hivatalnak. Amikor a civilek hozzájutottak a dokumentumokhoz feljelentést tettek, a rendőrség nyomozott is, de nekik nem volt gyanús semmi -csak az OLAF-nak-, lezárták az ügyet. Vác új önkormányzata azonban alapos. Ferjancsics László alpolgármester elmondta, hogy osztottak, szoroztak és meglepő eredményre jutottak. A kiváló beruházásba ölt pénz nem vész el teljesen, 116 év alatt már meg is térül.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Megbeszéljük
2020.01.17. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György