„Klubrádió
Reggeli gyors

Alig van már szabadstrand a Balatonnál

16/07/2019 15:38

| Szerző: Klubrádió

A Balaton északi partján már csak három szabadstrand maradt, összesen a strandok mintegy negyedére mehetünk be jegy nélkül, és ez az arány megfordult az elmúlt években - mondja a civil szervezet képviselője.

2019. július 16. Reggeli gyors / részlet, Hajósy Adrienne (19.07.16.)
08:55
00:00

Hajósy Adrienne, a Nők a Balatonért Egyesület szakértője azt mondta: hivatalosan 174 strand van a Balaton-parton, de csak 45 szabadstrand, ez kicsit kevesebb, mint 25 százalék. Ez az arány régebben fordítva volt, de fizetőssé tették a szabadstrandokat, nagyon sok helyen már nincsenek is. Az északi parton összesen három van, kettő Tihanyban, egy Örvényesen, a többi mind fizetős, néha egészen kiemelkedő árakkal, például Füreden van egy, ahol a belépő 2000 forint.

Jelentős mértékben csökkent az önkormányzatok bevétele az elmúlt években. Az úgynevezett üdülési díjból származó bevételeik a szabadstrandokat működtették, ezek a felére csökkentek. Ezután mindenki próbálta növelni a pénzét és a legegyszerűbb megoldással fizetőssé tették a strandokat.

A Balaton-törvény 2000-ben lett önálló és idén március 15-ig volt hatályban, most összevontak három törvényt, és azokból lett egy egész országra vonatkozó területrendezési jogszabály. Ehhez kellenének részletszabályok, rendeletek, amelyek nem készültek el, így aki jogkövető módon akar eljárni, annak se biztos, hogy sikerül, mert nem tudja, mi vonatkozik rá.

 
Vízibiciklik a Balatonban
 


Keszthelyen
például az a szigorú szabály van érvényben, hogy vízparti területeken nem haladhatja meg az építmények magassága a 4,5 métert. Azonban kiderült, hogy egy toronyszerű épületet akarnak oda felhúzni, arra viszont már azt mondják, nem is vízparti a terület. A civilek és önkormányzatok kezéből is hiányoznak eszközök ezzel szemben.

Az önkormányzatokat pedig bizonyos szempontból „megalázzák”, erre példaként azt hozta fel Hajósy Adrienne, hogy a déli parton lehetőséget kaptak a strandok infrastruktúrájának felújítására, csakhogy a dolog elhúzódott. Azóta tart a vita, hogy mi legyen, miközben sok strandon hatalmas munkagépek dolgoznak, ami nyilván nem a legkellemesebb élmény a strandolóknak.

A Magyar Narancs térképpel illusztrálva foglalta össze, hogyan szerzett a Balatonnál számtalan érdekeltséget a NER gazdasági elitje, elsősorban Mészáros Lőrinc és Tiborcz István.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Flickr.com

Reggeli gyors
2019. július 16. kedd, 08.10
Műsorvezető: Dési János