„Klubrádió
Reggeli gyors

Tengernyi kérdés a Balaton körül

21/11/2019 15:09

| Szerző: Klubrádió

Ki akarják szorítani az „egyszerű” embereket a Balaton partjáról – ez a vélemény terjedt el. Tény, hogy a kormány tárgyalni kezdett az önkormányzatokkal, de ez elakadt.

2019. november 21. Reggeli gyors - részlet 19.11.21. Bukovszki András
06:04
00:00

Az egyik legféltettebb terület a tó partján a Club Aliga, amely egykor pártüdülő volt, majd magánkézbe került, most Mészáros Lőrincé az egykori gázszerelő ingatlanportfólióját kezelő cég bejelentése szerint. Innen is ki akarják szorítani az embereket, ez látszik a partvonalra vonatkozó új tervekből.

A kormány le akarta már zárni az „egyeztetéseket”, de visszakozott, valószínűleg a felháborodás láttán. Az önkormányzati választások után azonnal kiküldte 44 önkormányzatnak a vízparti területek közcélú felhasználási tervét, két hetet adva az elfogadásra. Az éppen alakulóban lévő testületek nagy része persze teljesen tájékozatlan volt az ügyben, és ezer más teendője is akadt. A Club Aligával kapcsolatban az önkormányzat tárgyalásra alkalmatlannak ítélte a tervet, és kérte, hogy a régi szabályozás maradjon érvényben, amely bizonyos területrészekre elővásárlási jogot ad a településnek. Ilyen egy hosszabb szabadparti sétány, a mólóhoz közeli zöldterület és ilyenek az utak. Ezekből az új tervek szerint az önkormányzatnak, vagyis az embereknek semmi sem maradna. Pedig itt szezonban mintegy tízezer ember pihenne.

Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület elnökhelyettese elmondta, hogy 30 éve küzdenek a területért. Pontosabban azért, hogy az nyitott, szabad legyen. A település számára ez az egyetlen elfogadható megoldás. A kormány tervei az érdekeikkel ellentétesek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs.

Reggeli gyors
2019.11.21. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor