„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem kell e-kikötő a földváriaknak

12/11/2019 12:35

| Szerző: Klubrádió

Balatonföldvár kikötőjét már több mint másfél évtizede akarják bővíteni, de a lakosok masszívan ellenállnak. Attól tartanak, hogy őket kiszorítják a partról, a fákat kivágják, a zöld területet beépítik.

2019. november 12. Reggeli gyors - részlet 19.11.12. 06:00 Herényi Károly
05:43
00:00

Miután a város ismét fideszes polgármestert választott, ismét előkerült a kikötő fejlesztése. Nem is akárhogy. A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program kapott új lendületet, most már nem vitorlás kikötő építéséről van szó, hanem e-kikötőről, vagyis elektromos hajók fogadásáról. Ezek a járművek méregdrágák, tényleg csak egy szűk réteg látná hasznát a beruházásnak.

Herényi Károly, az egykori MDF egyik vezető politikusa úgy véli, hogy itt nem turisztikai fejlesztési pályázatról van szó. Egy ilyen pályázat ugyanis azok érdekét szolgálná, akik a városban idegenforgalommal, vendéglátással foglalkoznak, abból élnek. Ettől a kikötőfejlesztéstől pedig egyetlen vendégéjszakával sem lesz nagyobb a forgalom, legfeljebb egy-egy közeli szórakozóhelyen lesz több vendég.

Herényi Károly most indult a polgármesteri helyért, de alulmaradt, persze foglalkozott, foglalkozik a város ügyeivel. Különösen érdekesnek tartja, hogy a Kisfaludy Program mindössze egy hónapot ad a pályázat benyújtására, rövid időt szab meg az elbírálásra is, 4 milliárd forintról nem így szokás dönteni. Aki nem tudott előre a pályázatról, az képtelen tisztességes, alátámasztott anyag benyújtására, különösen úgy, hogy a kikötő befogadóképességéről, méreteiről nem lehet tudni semmit, mert nincsenek tervek.

A legnagyobb gond pedig az, hogy nem kérdezik meg a földváriakat. Az önkormányzat akkorra ígér némi kommunikációt, ha már nyert a pályázat. Akkor majd miről akarnak konzultálni az emberekkel, amikor már minden fontos dolog eldőlt? Fontos dolog a hajózás fejlesztése, mondja Herényi, aki maga is a vitorlázás nagy barátja, de egy kikötőépítésnek nem párbeszéd nélkül és főleg nem ész nélkül kellene nekivágni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Varga György.

Reggeli gyors
2019.11.12. 06:00
Műsorvezető: Dési János