„Klubrádió
Reggeli gyors

A helyi sajtóra is építenének a „tízek”

10/02/2020 12:52

| Szerző: Klubrádió

Összefognak az ellenzéki vezetésű megyei jogú városok vezetői. Az egyik legfontosabb feladatnak a tájékoztatás kiegyensúlyozását tartják.

2020. február 10. Reggeli gyors - részlet 20.02.10. Márki-Zay Péter
07:25
00:00

Mintegy 800 ezer ember él abban a 10 megyei jogú városban, amelyben az ellenzék nyerte a választást. Az úgynevezett szabad városokat már többféleképpen próbálták egy csoportba hozni, most talán sikerül, Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere legalábbis ezt reméli.

A polgármesterek azt szeretnék elérni, hogy a magyar kormány közbeiktatása nélkül juthassanak uniós forrásokhoz az önkormányzatok. Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője tájékoztatta őket a következő uniós költségvetésről, és kiderült, hogy más uniós országokban nem tartják olyan fontosnak a kormány megkerülését, mint itt. Igen, máshol nincs Fidesz – utalt a helyzetre Márki-Zay Péter.

Fontos célnak tekintették azt is, hogy a helyi iparűzési adót ne vonhassa el az állam. Hódmezővásárhely polgármestere úgy véli, hogy ehhez a fideszes városvezetőket is meg lehetne nyerni. Volt olyan időszak, amikor ez az érdekérvényesítés működött, igaz, hogy akkor a városvezetők még parlamenti képviselők is lehettek, könnyebben ment minden. Ám ha az emberek rájönnek, hogy a kormány adópolitikájával a multiknak kedvez, ezért nem jut helyben pénz az utak javítására, a tömegközlekedés fejlesztésére, szociális ellátásra, akkor talán változik a véleményük.

Márki-Zay Péter a tájékoztatásról is beszélt a Reggeli gyorsban. Világos, hogy a kormányhű média fontos információktól fosztja meg a vidéken élőket. Elfogulatlan híreket kellene szolgáltatni, ezért próbálják a helyi médiát, sajtót összefogni. A polgármester úgy véli, hogy a városi sajtó kisugárzása jelentős, terjed az internet használata, és létezik még független média, amelyre lehet támaszkodni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Ujvári Sándor.

Reggeli gyors
2020.02.10. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor