„Klubrádió
Megbeszéljük...

Márki-Zay: Nemzeti minimum, közös program, előválasztások

27/02/2020 21:42

| Szerző: Klubrádió

Kötelező, de nem elég az Orbán-rezsim leváltásához a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet állítani. Közös program is kell, nemzeti minimum, amellyel az ellenzék alternatívát mutat fel Fidesszel szemben – mondta Márki-Zay Péter. A lehetőség és a szürkeállomány megvan a győzelemhez, az árulás és a Fidesz aknamunkája viszont keresztbe tehet.

2020. február 27. Megbeszéljük / részlet, Márki-Zay Péter (20.02.27.)
12:30
00:00

Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely polgármesterét, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetőjét kérdeztük. Elsőként arról, hogy újabb plakátkampány indult ellene. Azt mondta, továbbra is nyomás alatt áll , megint ellepték Vásárhelyt az őt migránsozva támadó plakátok. Szerinte emögött Lázár János lehet, mert tavalyi ellenfele, Grezsa István maga is kritizálta ezeket a plakátokat, azt írta, hogy „úgy látszik, a Fidesz nem tanult az októberi pofonból”, Lázár jobbkeze szerint viszont nem a Fidesz kapta a pofont, hanem Grezsa. Szerinte Grezsa István inkább Orbán Viktort képviseli, Lázár meg Orbán ellen is lázad.

A 2022-es választásra rátérve Márki-Zay Péter azt mondta: annál sokkal többet kell tenni, mint az őszi önkormányzati választásokon. Akkor nem is mindenhol jött létre az összefogás (példaként Debrecent említette), és ahol megvalósult, de nem találtak igazán hiteles jelöltet, nem kapott az illető kellő támogatást civilektől és pártoktól, ott nem vezetett sikerre. Voltak árulók is, Győrben a jobbikosokat, Orosházán a szocialistákat említette. Szerint a vezetésekben lehet bízni, de abban nem, hogy nem lesznek olyanok, akiket megvesz, megzsarol a Fidesz.

Sokkal többet tartalmazó stratégiát kell kidolgozni, erről beszélnek majd szombaton a Mindenki Magyarországa kongresszusán. Az első pont az összefogás, a második, hogy hiteles, jó jelöltek legyenek az egyéni választókerületekben, ehhez szerinte a legjobb megoldás az előválasztás mind a 106 körzetben. Hiszen – folytatta – ha már a miniszterelnök-jelöltet előválasztáson akarják kiválasztani – mert a miniszterelnökre például Barcson és Csengersimán is szavaznak –, akkor a helyi jelölteket is így kellene megtalálni, és ez a folyamat aktivizálná az ellenzékieket is.

A harmadik pont, hogy a választók csak akkor szavaznak az ellenzékre, ha látják, mi jöhet Orbán után – közölte a polgármester. Közös ellenzéki kormányprogram, választási program kell, amelyben pontosan le kell írni, milyen alkotmányt, választási rendszert, oktatást, egészségügyet akarnak. Szerinte ugyanis nagyon sokan azért nem szavaznak az ellenzékre, mert úgy gondolják, nincs alternatíva Orbánnal szemben, aki így vagy úgy, de tíz éve kormányoz. A legfontosabb kérdésekben – mint a demokrácia, jogállam, piacgazdaság, EU – egyetért jobb- és baloldali ellenzék. Egészen biztos benne, hogy a Jobbik is közös nevezőre tud jutni a többi párttal. 

A közös listáról Márki-Zay Péter azt mondta, nem nyitna most vitát; ha maga a stratégia adott, megegyezik minden ellenzéki párt és civil a nemzeti minimumban, akkor az lehet másodlagos kérdés. Személy szerint nem látja, hogy több listával is lehetne győzni 2022-ben. Ennek alternatívája a koordinált indulás lehetne, az viszont korábban katasztrofális eredménnyel járt, és nem is érzi úgy, hogy ha egy körzetben csak a Jobbik vagy csak a DK indulna, akkor annyi szavazatot kapnának, mintha egy közös ellenzéki lista lenne. „A teljes ellenzéki rendszerváltást kockára tennénk, ha több lista lenne” – tette hozzá. Arról nem beszélve, hogy aki a Fidesznek a jelenlegi, bármikor módosítható alkotmányos és választási szabályaihoz akar igazodni, az eleve vesztes helyzetből indul. Nem az a feladatuk, hogy elfogadják a Fidesz szabályait, hanem, hogy akár kétharmaddal is legyőzzék a rendszert – jelentette ki.

A miniszterelnök-jelöltre külön rákérdeztünk Márki-Zay Péternél, azt mondta, szükség lenne előválasztásra, az a legdemokratikusabb és legbiztosabb módszer. Ebben jelenleg általánosságoknál tartanak, de nem tud olyan pártról, amely ellenezné. Szombaton az említett konferencián arról beszélnek, hogy el kell indítani a szervezést, megállapodni a kiindulópontokban, elkezdeni foglalkozni ellenzéki kerekasztallal, kormányprogrammal, a nemzeti minimummal. Az előválasztás 2021-ben lesz aktuális, de azt is elő kell készíteni.

Sajnos nem lehet lebecsülni annak a kockázatát, hogy lesznek ellenzéki emberek, akiket a Fidesz tud befolyásolni, és akik ez ellen dolgoznak majd – közölte, hozzátéve: sajnos túl gyakran látunk ilyeneket; Kispestet, Törökbálintot említette. Szerinte nagy eredményeket értek el az elmúlt két évben, és két év múlva csak ők ronthatják el. A lehetőség, a szürkeállomány megvan az ellenzékben ahhoz, hogy ezt a „rendkívül korrupt” rendszert leváltsa és tisztességes, európai, magyar, demokratikus jogállamot építsen. De az emberi gyarlóság, az árulás, a Fidesz aknamunkája keresztbe tehet – mondta a polgármester, aki 2018. márciusa óta vezeti Hódmezővásárhelyt, tavaly ősszel meggyőző fölénnyel választották újra.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Márki-Zay Péter/Facebook

Megbeszéljük...
2020. február 27., csütörtök 16:45
Műsorvezető: Bolgár György