„Klubrádió
Megbeszéljük...

Önkormányzati választások: Márki-Zay Péter a vitás helyszínekről

26/07/2019 12:10

| Szerző: Klubrádió

Nem a Mindenki Magyarországa Mozgalom indítaná Szolnokon polgármesterjelöltként Lukácsi Katalint, hanem a helyi Momentum és Jobbik, Debrecenben viszont valószínűleg nem lesz közös ellenzéki jelölt – erről is beszélgettünk Márki-Zay Péterrel.

2019. július 25. Megbeszéljük / részlet, Márki-Zay Péter (19.07.25.)
16:22
00:00
Hogy lehet fogást találni a rendszeren? – erről kérdeztük Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert. Azt mondta: kell egy hiteles jelölt, egy-egy elleni küzdelem a Fidesszel szemben (szerinte a legnagyobb esélye egy független, a fideszes szavazóknak is elfogadható embernek van), és hiteles, sokak számára elfogadható programot kell írni, azt eljuttatni az emberekhez.

Márki-Zay Péter a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője is;  sokszor szóba kerül, hogy mi értelme a mozgalmuknak, ha már sok helyen megvalósult az ellenzéki pártok együttműködése. De ha csak ennyi lett volna Hódmezővásárhelyen, hogy a sokat vitatott választási matematikával összeadódnak az ellenzéki voksok, akkor ő 5-6 ezer szavazatot kapott volna a 9 ezer fideszessel; így viszont 5-6 ezerből 13 ezer lett.

 
Lukácsi Katalin
 
Forrás: Facebook
 

Ma már elég sok helyen megvan a teljes ellenzéki összeállás, és ez már óriási dolog szerinte a centrális erőtérben. Hogy hol győzhetnek az önkormányzati választásokon, azt az határozza meg, hogy mennyire támogatottak helyben és mennyire elfogadott az adott jelölt.

Ráébredtek a pártok, hogy a választóik azt várják el tőlük, váltsák le a NER-t, Orbán Viktort. Az az ellenzéki párt, amelyik ezt nem tudja megtenni, semmire nem jó, tehát csak összefogásban lehet gondolkodni. De ehhez nem kell feladniuk saját értékeiket – őt például sokat kritizálják, mert jobboldali, de soha nem mondott mást. Ami összeköti őket a baloldali, liberális barátaival, az az, hogy európai, demokratikus jogállamban szeretnének élni, ehhez pedig össze kell fogni.

Neki egyik legfontosabb célkitűzése a helyi cigányság támogatása, azok a kisgyerekek, akiknek sokszor a bőrük színe miatt eleve hátrányos helyzetben van részük, ugyanolyan esélyt kapjanak egyetemet végezni, mint bárki másnak. Ő a támogatást ahhoz kötné, hogy az adott emberek, családok maguk is akarjanak tenni a felzárkózásukért. A téma nem annyira illik bele a Jobbik programjába, a megközelítés pedig nem igazán baloldali, de együtt tudnak működni, ha úgy tetszik, minden nap koalíciót kötnek.

Ami még összekapcsolja őket, az a korrupció elleni küzdelem. Meg kell találni a fontos helyi ügyeket is, például azt, hogy Vásárhelyen 4-5 vállalkozó nyerte a közbeszerzések 90 százalékát, az elmúlt másfél évben viszont sok olyan is, aki korábban soha.

Azokról a városokról is kérdeztük Márki-Zay Pétert, ahol egyelőre nincs egy közös jelölt, vannak viszont viták. Azt mondta: Szolnokon Lukácsi Katalin volt KDNP-s politikus, aki egyébként szervezetük elnökségi tagja, nem az MMM, hanem a Momentum és a Jobbik jelöltje. Reméli, hogy megegyeznek, a három felvetődött név közül akárki lehet a közös jelölt, csak mindenki támogassa. Debrecenben esélyes, hogy nem lesz egyetlen közös jelölt, ott annyit tehetnek, hogy a szerintük legjobb támogatására szólítják fel a helyieket.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük
2019. július 25., csütörtök 16.15
Műsorvezető: Bolgár György