„Klubrádió
Reggeli gyors

„A szülőség tanulható”

27/06/2019 11:27

| Szerző: Klubrádió

Sokan hiszik, hogy testi fenyítés nélkül nem lehet gyermeket nevelni, fegyelmezni, pedig lehet. Márki-Zay Péter véleménye újabb hullámokat kavart.

 

2019. június 27. Reggeli gyors - részlet 19.06.27. Gyurkó Szilvia
08:21
00:00

A testi fenyítés számomra egyáltalán nem azonos a gyermek bántalmazásával, verésével, a széleskörű félreértést látva hiba volt részemről ezt a kifejezést használni” - írja Facebook-posztjában Márki-Zay Péter. Hódmezővásárhely polgármestere számos kritikát kapott egy korábbi rádiós interjúja miatt, amelyben a témáról beszélt és azt is mondta: nekem az mindig nagyon fontos volt, hogy a gyerekek szót fogadjanak, és ilyen szempontból én a testi fenyítésnek is szükségét érzem. A politikusnak hét gyermeke van.

Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, a Hintalovon Alapítvány kuratóriumi elnöke a Reggeli gyorsban világossá tette, hogy a magyar törvények különbséget tesznek a testi fenyítés és a gyermekek elleni fizikai erőszak között. Viszont mindegyik tiltott.

Ezzel együtt a szülők kétharmada még elfogadhatónak tartja, hogy ha rácsap a gyerek fenekére, vagy épp a kezére, ha mondjuk a konnektor felé nyúl, vagy meghúzza kicsit a fülét. Nem arról van szó, hogy a szülő alkalmatlan lenne a gyermeknevelésre, ha egyszer-egyszer ilyet tesz, ettől még nem lesz feltétlenül rossz szülő, csak ezekben az esetekben rosszul reagál. És nem is az a fő baj, hogy fájdalmat okoz a gyermekének, hanem az, ha beavatkozik a testi integritásába, megalázza, kiszolgáltatottá teszi.

Mit tegyünk, amikor azt érezzük, hogy a gyermekünk nem tartja be a szabályokat? Ne üssünk! Sokan hiszik, hogy testi fenyítés nélkül nem megy, pedig igen. Úgy is lehet határokat húzni, visszajelzést adni, fegyelmezni. A kulcs a pozitív nevelési módszerek ismerete és alkalmazása. A szülőség tanulható – hívta fel a figyelmet Gyurkó Szilvia. Kár, hogy Magyarországon alig vannak olyan szervezetek, intézmények, amelyek ezzel foglalkoznának.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019. 06. 27. 06: 00
Műsorvezető: Lampé Ágnes