„Klubrádió
Reggeli gyors

Ezúttal az Egyesült Államoktól veszünk fegyvereket

13/08/2020 07:28

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Eddigi legnagyobb fegyverüzletét köti meg Magyarország az USA-val. Az EU támogatást ad a vakcinafejlesztésre és gyártásra. Soros György 90 éves. Nemzetközi lapszemle.

2020. augusztus 13. Reggeli gyors - részlet 20.08.13. Lapszemle/Csernyányszky Judit
05:20
00:00

50 milliárd forintnyi támogatást hagyott jóvá az Európai Bizottság Magyarország számára a koronavírussal összefüggő R&D (Kutatás és fejlesztés) programra, illetve a sikeres kutatást követő termékgyártásra – olvashatjuk az EuReporter hírei között. A 143 millió eurós ideiglenes keretből biztosítandó támogatást az adott kutató-, fejlesztő vagy gyártó cégek közvetlenül kapják meg, hogy ezzel is elősegítsék a koronavírussal összefüggő tudományos munkák és azok gyakorlati alkalmazásának minél gyorsabb megvalósítását, ami magában foglalja akár a határon átnyúló kutatási és gyártási együttműködés lehetőségét is. A kiírás és a feltétek részletei a megadott linken elérhetőek.

Újabb fegyverüzlet, ezúttal Amerikával

Eddigi legnagyobb fegyverüzletét köti meg Magyarország az Egyesült Államokkal – adja hírül a Der Spiegel a budapesti sajtótájékoztatóról, amelyen az amerikai nagykövet, David Cornstein és Benkő Tibor honvédelmi miniszter szándéknyilatkozatot írt alá 1 milliárd dollár értékben középhatótávolságú AMRAAM rakéták amerikai beszerzéséről. Persze a cikk az elején tisztázza a viszonyokat: az Egyesült Államok és Magyarország nincs igazán jó barátságban, viszont annál nagyobb a barátság Orbán és Trump elnök között. Orbánt Trump egyik lelkes támogatójaként tartják nyilván a nemzetközi életben. Cornstein szerint az együttműködésnek köszönhetően a volt szovjet szövetséges így lecseréli és modernizálja a kommunista érából itt maradt légvédelmi rendszert.  A képet tovább árnyalva az írás kitér arra, hogy Mike Pompeo legutóbbi európai körútján – tegyük hozzá, a mostanin sem – látogatott el Budapestre kollégájával vagy Orbán Viktorral találkozni. Aminek egyrészt az a magyarázata, hogy azokra az országokra fókuszált az amerikai külügyminiszter, ahol amerikai csapatok állomásoznak, másrészt az orosz és kínai befolyásra. Márpedig Orbán azt hangoztatja, hogy utóbbiaknak pragmatikus okai vannak. S ezen felül Orbán teljesíti a katonai kiadások GDP-arányos, Trump által meghatározott növekedésének követelményét, az eddigi 0.95%-hoz képest tavaly már 1,21%-os volt a katonai költekezés.

Soros György 90 éves

A TASZSZ orosz hírügynökség terjedelmes cikket, gyakorlatilag életrajzot közöl Soros Györgyről 90. születésnapja alkalmából. Megtudhatjuk többek között azt, hogy a család már 1936-ban Schwarzról  Sorosra változtatta a nevét, és 1947-ben, Nagy-Britanniába menekülve már így tartották nyilván őket.  A London School of Economics képzést három év alatt elvégezte, és ekkor volt Karl Popper tanítványa. A filozófustól vette át a Nyílt társadalom fejlődéselméletét, ami meghatározta filantróp tevékenységét. Nem mellesleg az általa alapított Quantum Groupot 2010-ben az elmúlt 40 év legsikeresebb befektető cégeként jegyezték a nemzetközi felmérésekben. Soros sikereit azzal magyarázta, hogy a leghamarabb tudott reagálni a piaci folyamatokra. A Forbes 2020-as listája szerint vagyona 8,6 milliárd dollár, miközben az elmúlt 35 évben több mint 32 milliárd dollárt fordított a világszerte létrehozott Nyílt Társadalom Alapítvány tevékenységére. Politikai tevékenysége közül külön bekezdést szentelt a cikk annak, hogy Orbán Viktor szerint Soros a menekültek betelepítésével a keresztény Európára tört, és őt okolja a 2015-ös migrációs válságért. És a cikk nem hallgatja el azt sem, hogy Soros alapítványát ugyanúgy kitiltották Oroszországból, mint Törökországból, Belorussziából és Üzbegisztánból, vagy éppen Magyarországról az egyetemével együtt.

Ez a legsúlyosabb válság a háború óta

A Salzburger Nachrihten és számos egyéb újság átvette a La Republicában Soros Györggyel készített interjút, amelyben elmondja, szerinte a II. világháború óta legsúlyosabb válságnak vagyunk kitéve a koronavírus miatt, és Európát, azon belül Olaszországot jobban félti, mint Amerikát  e tekintetben, merthogy egysége a belső és külső ellenségek miatt nagyon törékeny. Belső ellenségei közül Orbán Viktort első helyen említette, de Jaroslaw Kaczynskit is idesorolta, akárcsak Matteo Salvinit, az olasz Liga képviselőjét és Georgia Melonit, az Olaszország Fivérei vezetőjét. A helyzetet egyébként az olaszoknál találja a legsúlyosabbnak, mert ha a kormánypártok koalíciója felbomlik, az az európaellenes erők győzelmét jelentené egy újabb választáson. A kérdés: vajon képes-e Brüsszel egyben tartani Olaszországot.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2020.08.13. 06:00
Szerző: Csernyánszky Judit