„Klubrádió
Megbeszéljük...

Németországnak nem tétel a magyar fegyvervásárlás

6/08/2020 17:50

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Mit ígérhetett Angela Merkel Orbán Viktornak? Mi lesz a 7. cikkely szerinti eljárással? Hogy lehet szankcionálni egy uniós tagországot?

2020. augusztus 06. Megbeszéljük - részlet 20.08.06. Boris Kalnoky
13:50
00:00

A német kormány nem úgy működik, hogy egy 1.5 milliárd eurós fegyvervásárlás miatt megváltoztatná a politikáját. Vagyis kizárt, hogy azért, mert Magyarország a német hadiipar legnagyobb vásárlója, Angela Merkel a 7.cikkely szerinti eljárás lezárását ígérhette volna – véli Boris Kalnoky, a Die Welt budapesti tudósítója. A kérdés a Privátbankár cikke kapcsán merült fel.

Az bizonyos, hogy a fegyverkezésnek mindig van politikai dimenziója. Az Orbán-kormány törekvése lehet az, hogy jó pontokat gyűjtsön például az amerikai elnöknél, Trump ugyanis kitartóan követeli a védelmi költségek növelését. A magyar vezetés támogatja azt a francia ötletet is, hogy legyen önálló európai hadsereg. Ám azt gondolni, hogy Németország számára a magyar vásárlás egy tétel, tévedés.

A Páneurópai Piknik 30. évfordulója – Angela Merkel
 

A kancellár soproni látogatása tekinthető egy fordulópontnak a két ország viszonyában. Hivatalosan a Péneurópai Piknik évfordulójára érkezett. Attól kezdve lehet érzékelni, hogy nem a vitakérdésekre fókuszálnak, hanem a gazdasági együttműködésre. Elég arra gondolni, hogy a Mercedes Magyarországon új modelleket gyárt, miközben más országokban leépíti a termelést. Egyébként a a „hagyományos” autóipar válság előtt áll, technológia váltás következik elkerülhetetlenül, az együttműködés kiterjesztésére lesz tehát szükség.

Boris Kalnoky szerint sokkal érdekesebb kérdés, hogy mit mondhatott Angela Merkel a jogállamisági eljárással kapcsolatban Orbán Viktornak. Berlinben cáfolják, hogy a 7. cikkely szerinti eljárás lezárását ígérte. Ésszerűen gondolkodva belátható, hogy ezt nem is tehette volna, nem lett volna értelme. Ugyanis mi történhet: az Európai Bizottság tesz egy javaslatot, amelyről az állam- és kormányfők szavaznak. Az Európai Tanácsban négyötödös többség kell a döntéshez. Valószínűtlen, hogy ekkora többséggel marasztaljanak el egy tagországot. Ha pedig nincs többség, vége az eljárásnak. Az EU-csúcson most hoztak egy határozatot, de abban elég ködös megfogalmazások vannak. Másképp értelmezhetik Magyarországon és másképp Németországban. A rejtvény megoldása egy új javaslat lehet, amely szerint az Európai Bíróságnak kell hoznia egy ítéletet, amely a jogállamisággal kapcsolatban elmarasztaló, ennek alapján javasol a Bizottság és dönt a Tanács. Az viszont nem szokott előfordulni, hogy az Orbán-kormány nem hajtja végre a bíróság ítéletét. Összegezve: ha Magyarországot nem érinti fájdalmasan a 7. cikkely szerinti eljárás az nem a német-magyar paktum miatt lesz, hanem azért, mert az EU-ban nehéz összehozni a többséget egy elmarasztaló döntéshez.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Megbeszéljük
2020.08.05. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György