„Klubrádió
Reggeli gyors

Németektől vesz fegyvereket Orbán, amivel a hallgatásukat is megvásárolja

3/08/2020 07:32

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Magyarország a németek az egyik legnagyobb fegyvervásárlója, felvevő piaca lett. Franciaország ragaszkodik a jogállami normákhoz a koronavírus-féle felzárkóztatási alap elosztásakor. Több mint 10 ezren regisztráltak az idei Balaton-átúszásra. Index-ügy a külföldi médiában.

Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

2020. augusztus 03. Reggeli gyors-részlet (2020.08.03. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje)
05:03
00:00
Csak tavaly rekordösszegért, 1,8 milliárd euró értékben szállított Németország fegyvereket és harci-katonai felszereléseket hazánknak, s ezzel Magyarország a németek az egyik legnagyobb fegyvervásárlója, felvevő piaca lett – írja a Der Spiegel. Orbán Viktor ezzel nemcsak fegyvereket vett, hanem minden bizonnyal a németek hallgatását is megvásárolta, amelynek köszönhetően az antidemokratikus intézkedések német bírálatairól nem hallunk.

Amikor július közepén hazánkban járt a német védelmi miniszter, Annegret Kramp-Karrenbauer, fogalma sem volt arról, és a Spiegel kérdésére a tárca szóvivője ezt meg is erősítette, hogy a szélsőjobbos Kárpátia zenekar a nyélbe ütött újabb német fegyverüzlet örömére még zenét is szerzett Páncélos Menetinduló címmel – tudósít a német lap, majd elég részletesen bemutatja a zenekart és profilját, a Horthy-imádattól kezdve a tiszta magyar faj hirdetéséig a Kárpátaljától a horvát Adriáig terjedően. Énekesét ugyan Romániában pénzbüntetésre ítélték etnikai-nacionalista uszítás miatt, de ez sem akadályozta meg a magyar kormányt, hogy 2013-ban kitüntesse. S ezt a bizonyos dalt a 11-es páncélos zászlóalj felkérésre, méghozzá a német Leopárd 2-es tank Tatára érkezésének alkalmára írta, s a szövegből a legdurvább részleteket még idézi is a lap. A német védelmi tárca nem kívánta kommentálni az utólag tudomására jutott dal részleteit, mondván, belügyekbe nem avatkozik be. A magyar védelmi minisztérium semmi kifogást nem talált a szövegben, hisz hazaszeretetre nevel és a katonák tiszteletére, és amúgy is, a dalt ingyen írták nekik – válaszoltak a Spiegel kérdésére.

A lap felfigyelt arra, hogy Orbán 2016 óta tudatosan fegyverkezik, modernizálja és bővíti a hadsereget, a védelmi minisztérium minden évben egyre több pénzt kap a költségvetésből, és a koronavírus ellenére is 26%-kal megnövelt támogatás illeti meg jövőre. A hadsereg létszáma 30 ezerről már 40-re ugrott, és a tartalékosok számát 20 ezerre növelik, a rendőrségi állomány mellett pedig 80 ezres önkéntes rendfenntartóról tudni, többek között a határszolgálatnál.

Kárpátia
Clément Beaune
 
Clément Beaune


Franciaország szankciókat követel a 750 milliárd eurós koronavírus-féle felzárkóztatási alap elosztásakor, amennyiben a támogatott uniós tagállam nem tartja magát a jogállami normákhoz – tudtuk meg a New York Timesból. Az Európai ügyekért felelős miniszter úgy fogalmazott, hogy nem mondhatjuk azt a francia, a lengyel és a magyar állampolgároknak, hogy minket nem érdekelnek a demokrácia alapértékei, miközben szolidaritásként támogatást nyújtunk a koronavírus jelentette válságkezeléshez. Clement Beaune külön kitért az emberi jogokra, a szabad sajtóra és a mindenkit egyformán megillető jogokra, amikor a demokratikus alapértékekről beszélt a Financial Timesnak adott interjúban. Szerinte sokkal keményebbnek kell lennie az Uniónak ezekkel az országokkal szemben. A Reuters az interjú kapcsán megjegyzi, hogy Nyugat-Európa nem tudja, miként reagáljon a keleti szárnyon egyre terjedő autokrata rezsimek feléledésére, miközben látják, hogy Lengyelországban és Magyarországon nyesik vissza az emberek szabadságát.

Rengeteg újság számolt be, többek között a szingapúri International Business Times is a Balaton-átúszásról, a rekordállító bajnokról, Rasovszky Kristófról, illetve a legidősebb, a 83 éves Runtag Tivadarról, aki a tudósítónak elmondta, 24 éve rákos megbetegedésen esett át, azóta minden nap úszik, ez pedig a 15. versenye volt a Balatonon.  Megköszönte a feleségének, hogy 59 évi házasságuk során mindig jól tűrte hobbiját. Egyébként több mint 10 ezren regisztráltak az idei versenyen.

Balatonboglár, Balaton-átúszás
 
Balatonboglár, Balaton-átúszás; 
Fotó: Christo - Wikipedia
 

A világsajtó egyik legnagyobb médiuma, az arab Al Jazeera is foglalkozik, méghozzá igencsak terjedelmes, 10 perces tudósításban az Indexszel és általában a magyar médiaválsággal. Orbán neve mellett elsőként Vaszily Miklós nevét említi meg a cikk, aki már az Origo átalakításakor is ott bábáskodott, jelezve ezzel a történések összefüggését a kormányzati szándékkal. Szakértőket megszólaltatva mutatja be az elmúlt 10 év változásait a médiapiacon, a kormánydominancia kialakulását a sajtóban.

Az Amerika Hangja sok részletre kiterjedő, alapos tudósítását is érdemes kiemelni a sok közül. Kérdésükre a magyar kormány szóvivője elmondta: a kabinet a média piac ügyeibe nem avatkozik be. Viszont az Index vezetése nem válaszolt a portál megkeresésére.

Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje a 2020. augusztus 3-i Reggeli gyorsban hangzott el, a fenti lejátszás gombra kattintva meg is hallgathatja azt.