„Klubrádió
Reggeli gyors

Vadai Ágnes: A honvédség jön a stadionok után

22/07/2020 13:37

| Szerző: Klubrádió

Titkos szerződések, átláthatatlan és átgondolatlan fegyverkezés, kidobott közpénzek. A DK alelnöke szerint a stadionépítés után a honvédség az, ahonnan a legtöbbet lehet lopni.

2020. július 22. Reggeli gyors - részlet 20.07.22. Vadai Ágnes
06:41
00:00

Erősen tiltakoznak a hatalomban lévők, ha kormánygépnek nevezi valaki azt a két Airbus A 319-112 típusú repülőgépet, amelyet a Magyar Honvédség 3 éve vásárolt. Pedig ezek polgári célra szánt gépek, nem katonai csapatszállítók, leginkább Orbán Viktort és a kormány tagjait viszik velük, katonai szállítási feladatokra a járvány idején sem vetették be egyiket sem. Ennek ellenére a hivatalos indoklás szerint a felújításra, illetve új karbantartási szerződésre „a rendkívüli járványhelyzettel kapcsolatosan megnövekedett igénybevétel” miatt van szükség.

Az Országgyűlés honvédelmi bizottságának kihelyezett ülé
 

Nem lehet tudni, hogy mennyibe kerültek a gépek, azt sem, hogy milyen valódi célra szánták őket, most szivárgott ki egy adat, miszerint a két gép felújítására, karbantartására öt év alatt 14 milliárdot ad a kormány. Vadai Ágnes, a DK alelnöke, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának tagja arról beszélt a Reggeli gyorsban, hogy a repülőket láthatták ugyan, de a beszerzésükkel kapcsolatos szerződéseket nem.

A képviselő szerint azért titkolózik a kormány, mert a stadionépítések után a honvédségi beszerzés az, ahol rengeteg közpénz mozog, sokat lehet lopni. Ez a legvalószínűbb magyarázat. A fegyverkezés Orbán Viktor új mániája. Minden terv nélkül, átgondolatlanul vásárolnak eszközöket a honvédség számára, gyanús közvetítőkön keresztül. Legfeljebb politikai megfontolásokat lehet a költekezés mögött sejteni. A felelőtlenség mértékére jellemző, hogy a honvédelmi bizottság fideszes többsége legutóbb 3000 milliárd forint közpénz elköltéséről döntött 5 perc alatt. 2018 óta a bizottság tagjai egyetlen szerződésbe sem tekinthettek bele, pedig a dolguk a kormány ellenőrzése lenne.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Fotók: MTI/Ujvári Sándor.

Reggeli gyors
2020.07.22. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre