„Klubrádió
Reggeli gyors

Nincs munkája? Álljon katonának!

18/05/2020 08:38

| Szerző: Klubrádió

Több ötlete is van Orbán Viktornak a növekvő munkanélküliség enyhítésére. Közmunka, az állami vállalatok felduzzasztása és persze a honvédséghez is kellene ember.

2020. május 18. Reggeli gyors - részlet 20.05.18. Szenes Zoltán
07:54
00:00

A Magyar Honvédség mindig tárt karokkal várja a soraiba jelentkezőket, így most is, és ebben lehetőséget lát a miniszterelnök a növekvő munkanélküliség kezelésére. Természetesen vannak komoly fizikai és egészségügyi követelmények, de ezektől most átmenetileg eltekintenek, pontosabban könnyítéseket vezettek be. Az alapkiképzés első szakaszát, ami 3 hetes, egy általános orvosi vizsgálat után el lehet végezni. (Ez egyébként azért is előnyös, mert a katonai egészségügyi rendszer eléggé leterhelt ezekben a hónapokban.) Azután jön egy alaposabb, komolyabb szűrés, s csak azt követően kaphat fegyvert a kezébe a jelentkező, az alapkiképzés második szakaszában.

Mi lesz a szűrésen kieső emberekkel? Szenes Zoltán egyetemi tanár, volt vezérkari főnök a Reggeli gyorsban beszélt a korábbi tapasztalatokról, melyek szerint normális esetben is kiesik a jelöltek egyharmada. Most háromszoros az érdeklődés a szerződéses katonai munka iránt, így nyilván többen is bizonyulnak alkalmatlannak a fegyveres szolgálatra. Akik az egészségügyi vizsgálaton kiesnek, azokat még mindig lehet alkalmazni műszaki, karbantartói és egyéb szolgálatra, egyfajta katonai közmunkára.

Koronavírus - Megelőző fertőtlenítés a nyíregyházi idős
 
 MTI/Balázs Attila
 
 

A szerződéses katonáknál egyébként „békeidőben” is nagy a fluktuáció, azok az előnyök, amelyeket a magyar honvédség nyújtani tud, főleg a hivatásosoknál érvényesülnek, és jelentenek biztonságot. Szenes Zoltán hivatali idejében mintegy 5000 emberre lett volna még szüksége a honvédségnek, most valamivel jobb a helyzet. A volt vezérkari főnök véleménye szerint az nem árt, ha minél többen próbálnak megismerkedni a katonasággal, mert veszélyhelyzetben akkor több emberre lehet számítani. Ezekben a hetekben például körülbelül kétezer tartalékos dolgozik kórházak, idősotthonok, egyéb intézmények fertőtlenítésén, mentesítésén.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.05.18. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor