„Klubrádió
Esti gyors

Közmunka vagy katonaság? Szürreális gondolatok

11/05/2020 19:57

| Szerző: Klubrádió

A koronavírus-válság okozta munkanélküliség megoldására Orbán Viktor miniszterelnök felvetette a közmunkaprogram újbóli bővítését és azt is mondta: az életerős fiatalokat szívesen látja a hadsereg. Andor László volt európai uniós biztos szerint ilyen „furcsa, szürreális gondolatokat” nemcsak ebben a témában lehet hallani a kormánytól. Ausztria pedig akkor lehetne minta, ha hagynák érvényesülni az érdekképviseleteket – tette hozzá.

2020. május 11. Esti gyors / részlet, Andor László (20.05.11.)
06:13
00:00

Egyes hírek szerint 10-12 százalék körüli lehet a munkanélküliség Magyarországon, Orbán Viktor miniszterelnök eddig arról beszélt, hogy (az állami cégek mellett) közmunka vagy katonaság is számításba jöhet.

Andor László volt európai uniós biztos szerint nem ez az egyetlen terület, ahol „furcsa, szürreális gondolkodást látunk megjelenni”. Ezt már előrevetítette a kormány akkor, amikor nagy késéssel úgynevezett gazdaságmentő intézkedéseket jelentett be, és visszautalt arra, hogy az történik, ami 2011-12-ben. Ez nem a gazdasági teljesítőképességet javítja és a munkahelyet menti meg, hanem a statisztika befolyásolásáról szól, hogy elkönyveljenek majd foglalkoztatottnak olyanokat, akik nem érdemi gazdasági tevékenységet végeznek. 

Hangsúlyozta: amit meg lehetett volna tenni – és ezért nagyon sok kritika érte is a kormányt közgazdászok részéről –, hogy tegyen a cégek talpon maradásáért. De minden javaslat nagyon későn jött és nagyon szűkmarkú volt például a bértámogatás. Ennek következménye lett, hogy gyorsan sok embert elbocsátottak, vagy cégek felfüggesztették a működésüket. Innen nem lenne más, mint segélyezni az elbocsátottakat, de magyar rendszer megint csak a lehető legszűkmarkúbb, mondhatni  „legkegyetlenebb” Európában azzal, hogy csak 90 napig jár a munkanélküli segély.

Állami feladat mindenképpen van Andor László szerint is, de nem a régi, „zsákutcás” közfoglalkoztatásba kellene terelni sok embert, ahol minimálbért se kapnak a dolgozók. Továbbá nem az önkormányzatokat kellene megsarcolni, mert akkor az ő lehetőségük is csökken arra, hogy a saját területükön gazdasági tevékenységeket, szolgáltatásokat tudjanak életben tartani, megrendeléseket tudjanak adni. Azonban a kormány megszorító intézkedései miatt erre alig látszik lehetőség – tette hozzá.

Műsorvezetőnk idézte a miniszterelnöktől azt is, hogy Ausztria a „kísérleti laborunk” – ez azért vicc szerinte, mert Ausztria a szociális párbeszéd mintaországa. Magyarországon pedig pont ez hiányzik, ezt építették le, ezért érzik a munkavállalók teljesen kiszolgáltatottnak magukat – mondta Andor László. Az osztrák példa követését itt kellene kezdeni, a valódi érdekegyeztetés megteremtésénél. Tény, ez öt perc alatt nem hozható helyre, de sajnos a szándék se látszik. Vannak erős szakszervezetek, de olyan ágazatokban, amelyek most leültek, itt gazdaságdiplomáciára is szükség lenne, hogy ne a lánc végén legyen a magyar gazdaság, hogy először érzi meg a válságot és utolsónak a fellendülést – fogalmazott a korábbi EU-biztos.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Marjai János 

Esti gyors
2020. május 11., hétfő 18:30
Műsorvezető: Dési János