„Klubrádió
Megbeszéljük...

Tordai Bence: Lehetne az alapjövedelem az ellenzéki közös nevező

8/05/2020 23:16

| Szerző: Klubrádió

Milyen alternatívát lehet szembeállítani az orbáni politikával? Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője szerint most, a válság alatt különösen aktuális az alapjövedelem témája. Úgy véli, ezzel lehetne létbiztonságot teremteni, segíteni a munkájukat elveszítőket, a kiszolgáltatott helyzetben lévőket.

2020. május 08. Megbeszéljük / részlet, Tordai Bence (20.05.08.)
11:15
00:00

Arról kérdeztük Tordai Bencét, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjét, hogy a Magyar Narancsban megjelent cikkében azt írja, meg lehet haladni az Orbán, takarodj! követelését. A Megbeszéljük adásában azt mondta: a biztonság a kulcsszó, ő emiatt „Matolcsy Györggyel van nagy vitában”, mert a Magyar Nemzeti Bank elnöke alapjövedelem helyett alapvető hitelkeretet vezetne be, amellyel eladósítaná az embereket életpályájuk kezdetén, ezt kellene törleszteni. Szerinte ez kiszolgáltatottá, stresszessé, frusztrálttá tenné az embereket, lehetett látni, hogy a hitelválságok mennyi áldozatot követelnek. A képviselő azt mondta, ez biztos nem a jó út, de mégis, Matolcsy György még márciusban is arról beszélt, hogy lehet növelni a háztartások eladósodottságát az európai adatok alapján.

Az LMP társelnöke és érdekes, a Jobbik korábbi elnöke is az alapjövedelemről beszélt, amely garantál egyfajta létbiztonságot, ezt kell garantálni a lakhatásban és az egészségügy ingyenességében, elérhetőségében is – közölte Tordai Bence. Ez a biztonságra építő alternatíva lehet az, amit szembeállítanak Orbánéknak a kiszolgáltatottá tévő megközelítésével. Ha van biztonság, akkor meg lehet teremteni egy fenntarthatóbb élet kereteit, és ez jó a bolygónak is – tette hozzá.

A napokban megjelent egy nagy európai felmérés, Timothy Garton Ash brit történész (akinek egy másik megállapításáról ITT írtunk) vezetésével, amelyben arra jutottak, hogy az európaiak több mint 70 százaléka támogatná a garantált alapjövedelem bevezetését, nyilván összefüggésben a koronavírus okozta válság hatásaival. Tordai Bence kicsit kevésbé lepődött meg ezen az eredményen, mert 2016 óta 60 százalék fölött van az alapjövedelem támogatottsága, sőt, Magyarországon is hasonló számok derültek ki a Párbeszéd felméréséből. Jelezte, Hong Kongtól az Egyesült Államoktól egyszeri juttatásként csináltak már ilyet, és vannak hosszabb távú törekvések Spanyolországban, Skóciában, szerinte egyre többen ismerik fel, hogy ez kedvelt és gazdaságilag lehetséges megoldás.

Amelyet most válságkezelő alapjövedelemnek neveznek, az jövedelemkiegészítés lenne minden felnőtt magyarországi lakosnak 100 ezer forintig. Ennek összege az idei évre 1200 milliárd forint lenne számításaik szerint, ami valóban „szép nagy szám”, de a 45 ezer milliárdos GDP-hez és a 2200 milliárdos beruházási összeghez képest mégsem akkora, volna erre forrás. Tordai Bence szerint különösen azért is lenne erre szükség, mert legalább félmillió munkanélküli van, a válság különösen sújtja az eleve kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket, és a kormány „elfeledkezik, vagy nem akar hallani róluk”.

Lehetne közös nevező az alapjövedelem az ellenzékben – humanista politika kézzel fogható módon, létbiztonság garantálása mindenkinek. Hozzátette, minden érdemi változásnak az a feltétele, hogy leváltsák az Orbán-kormányt, de addig is mondani kell valamit arról, milyen világot szeretnének utána.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Tordai Bence/Facebook

Megbeszéljük...
2020. május 08., péntek 17:10
Műsorvezető: Bolgár György