„Klubrádió
Utópia

Alapjövedelem: lusták leszünk vagy szabadok?

28/05/2019 20:20

| Szerző: Klubrádió

A feltétel nélküli alapjövedelem támogatói szerint felszámolhatja a szegénységet, ellenzői viszont úgy vélik, ellustuláshoz vezet. Léteznek realista utópiák? – erről beszélgettünk Rab Tibor jövőkutatóval.

2019. május 28. Utópia (2019/22. heti adás)
43:31
00:00
Rab Árpád jövőkutató, a Budapesti Corvinus Egyetem docense volt az Utópia vendége, és – a műsor címéhez méltó módon – az Utópia realistáknak című könyvről beszélgettek, melynek szerzője a holland Rutger Bregman. A könyv olyan, ma még – különösen világszinten – nehezen bevezethetőnek tűnő jelenségekről beszél, mint az alapjövedelem és a 15 órás munkahét, azonban ezek akár középtávon valósággá válhatnak.

A könyvben a szerző sokat ír az "ingyenpénzről", tehát arról, hogy állampolgári jogon járjon fizetés mindenkinek, ezzel lényegében szabadságjoggá téve a jövedelmet. Bár ez elsősorban baloldali elképzelés, az amerikai republikánus Richard Nixon elnök tett erre kísérletet, az 1700-as években pedig Angliában volt rá példa. A Nixon-féle kísérletnek éppen az vetett véget, hogy az akkori amerikai közgazdászok nem megtérülőnek minősítették az angol példát, noha Bregman úgy véli: nem mértek jól, csak a puszta pénzt figyelték, nem vették számításba az elégedettség növekedését, a felszabadult időt, a tanulást, a mentális egészség javulását.

 
illusztráció: Pixabay
 

Rab Árpád szerint most az információtechnológia révén, az automatizációval és a robotokkal rengeteg munkát meg lehet spórolni, így reálisan be lehet vezetni az alapjövedelmet. A szerző adatokat hoz arra, hogy az alapjövedelem lehet sikeres a szegénység felszámolásában is.

Azonban akik ellenzik, úgy vélik, hogy a feltétel nélkül járó pénz lustaságra csábít, nem lesz termelés, anarchikus állapotok alakulhatnak ki. Ezzel függ össze, hogy az ember nem mindig használja ki a lehetőségeit, amire remek példa az Internet, amelyen rengeteget lehetne tanulni, olvasni, tájékozódni, de az emberek sokkal inkább játékra használják.

(Címlapi kép: flickr.com)

A műsort a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatja meg.

Utópia
2019. május 28., kedd 19.00
műsorvezető: Neuman Gábor