„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán 150 milliárdért vesz fegyvert

29/08/2019 08:00

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Közép-hatótávolságú rakétákat ad el Magyarországnak az Egyesült Államok, titkosszolgálati eszközökkel együtt. Moszkva várja a filmeseket. Nemzetközi lapszemle.

2019. augusztus 29. Reggeli gyors - részlet 19.08.29. Lapszemle
05:13
00:00

A nemzetközi szerkesztésben készülő online katonai magazin, a Defense Blog News is beszámol számos egyéb portállal egyetemben arról, hogy Magyarország amerikai fegyvereket vásárol az Egyesült Államoktól. A Pentagon és a Külügyminisztérium az eladásra vonatkozó tervezeteket megküldte a Kongresszusnak, miután a tárcák jóváhagyása megtörtént. A részletekről a Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség közleménye ad tájékoztatást, miszerint Magyarországnak 180 AIM-120C-7 AMRAAM rakétát (Advanced Medium Range Air to Air Missile), fejlett közép-hatótávolságú levegő-levegő rakétákat adnak el számos járulékos termékkel együtt és több gyakorlórakétával, kriptográfiai és titkosszolgálati eszközökkel, mintegy 500 millió dollár értékben, ami nagyjából 150 milliárd forintnak felel meg.

Amerikának is érdeke Európa stabilitása

A NATO-szövetségesek számára biztosítandó felszerelések az Egyesült Államok számára nemzetbiztonsági és külpolitikai prioritást élveznek, hisz Amerikának is érdeke a politikai stabilitás és a gazdasági előrehaladás Európában – olvasható a kongresszusnak megküldött közleményben. Magyarország kapcsán külön kiemelik, miszerint a hadsereg modernizációs törekvéseivel ezek a célok is egybeesnek, s így lehetővé válik a rendszerszintű katonai együttműködés a régiós fenyegetések elrettentésére. A szerződő fél pedig az arizóniai, tucsoni Raytheon Missile Systems. Az AMRAMMról a cikk is megjegyzi, hogy a 25 éve hadrendbe állított rakéták korszerűsített példányai a maguk nemében a legszofisztikáltabb fegyvernek számítanak, 4200 próbakilövéssel és 10 sikeres akcióban való részvétellel.

A New York-i Jog360 (Law360) portál ezt kiegészíti azzal, hogy 4,2 milliárd dollár értékben összesen 5 országnak – Dániának, Magyarországnak, Litvániának, Dél-Koreának és Japánnak ad el fegyvereket, amit most hagyott jóvá a Trump-kormány.

 
Moszkva
Pixabay
 

Moszkva várja a filmeseket

A Hollywood Reporter folyóirat pedig arról cikkezik, hogy a magyar, de a lengyel és a román filmgyártóknak nyújtott engedmények mintájára kedvezményekkel csábítja a filmipart Moszkva is. Azaz versenybe száll az orosz filmipar Közép-Európával. A 2021-ig terjedő időszak alatt mintegy 23 millió dollárral támogatná a külföldi producereket, forgalmazókat és gyártókat – számolt be a kulturális minisztérium döntéséről a lapnak Alexander Semenov, a Kinobusiness kiadó-főszerkesztője. Eddig tulajdonképpen büntette az orosz rendszer a filmipari nagyóriásokat, alaposan megadóztatta a forgalmazást, a külföldi filmek sugárzását, az online terjesztést. Mert a kiindulópont a hazai filmgyártás előnyben részesítése volt. Most azonban stúdiói a felszerelésekkel és a stábbal együtt tárt karokkal várják a világ nagyjait, köztük természetesen Hollywood sztárjait és forgalmazóit. S eközben új munkahelyek teremtésében is bízik. A leendő filmipari üzleteket a kormányzati ellenőrzés alatt álló Russian Export Center fogja lebonyolítani.

Máshol is feltűnik Orbán haveri körének gazdagodása

A kedvező magyar befektetési környezetről ír a Bloomberg, ami a jól teljesítő gazdaságnak köszönhető. A részvények várakozáson felül jól teljesítettek eddig is, de most minden eddiginél jobb eredményeket produkálnak, miközben világszerte a gyengülés jelei tapasztalhatóak. A bérnövekedések és a magas fogyasztás a motorja a jó tőzsdei adatoknak, s ezzel a közép-európai térségben kiemelkedő teljesítményt produkál hazánk. Az erre vonatkozó prognózisok hosszútávon is garantálható növekedésről szólnak. Két céget emeli ki az elemzés, az OTP-t és a Mol-t, amelyek különösen jól teljesítenek, miközben megjegyzik azt is, hogy az Orbán barátja kezében lévő Opus, miközben a tőzsdei kitettsége mindössze 2,7%-os, mégis 16 szoros növekedést ért el. A magyar börze a felzárkózók és fejlett gazdaságok piacain a 4. helyre küzdötte fel magát.

Adatlopás az OTP bolgár érdekeltségénél

A Nasdaq portálja arról adott hírt, hogy az OTP bolgár fiókja, a DSK Bank mintegy 600 ezer dolláros büntetést kapott több mint 33 000 kliense adatlopása miatt. Erről az ottani adatvédelmi biztos hivatala számolt be. Zömében a hitelfelvevők adatai kerültek ki, és jutották el azokat a harmadik félhez. A DSK Bank arról számolt be, hogy nem digitális adatlopás történt, nem hackkerek okozták. A pénzintézet elismerte bűnösségét, együttműködik a hatóságokkal, segíti a nyomozást.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2019.08.29. 06:00
Lapszemle