„1%
Reggeli gyors

Rajongói vannak Orbán Viktornak az amerikai kongresszusban

22/08/2019 07:46

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Orbán Viktornak rajongói vannak az amerikai kongresszusban, egy olyan határozat elfogadását kezdeményezte egy képviselő, amely a magyar kormányt magasztalja. A tömegmészárlások miatt ismét fókuszba került amerikai fegyverszövetségnél, az NRA-nél adócsalás és a támogatásokkal visszaélés gyanúja vetődött fel. Horvátországban pedig felújítottak egy magyar kulturális központot. Csernyánszky Judit lapszemléje.

2019. augusztus 22. Reggeli gyors / Csernyánszky Judit lapszemléje (19.08.22.)
05:41
00:00

Orbán amerikai hívei

Miért vannak Orbán Viktornak rajongói az amerikai kongresszusban? címmel az angol nyelvű török rádió és tv-csatorna, a TRT World arról számol be, hogy a Capitoliumon egy olyan határozat elfogadását kezdeményezte egy képviselő, amely Orbán Viktort az egekig magasztalja. Annak ellenére, hogy korábban már számos, ezzel ellentétes tartalmú kezdeményezésnek voltunk a szemtanúi. A zömében az Insight Hungary blogjaiból vett információkon alapuló cikkben a többi között arról olvashatunk, hogy Paul Gosar arizonai képviselő a határozat-tervezetben igazi hazafinak minősíti Orbán Viktort, aki sokat tett Magyarország jó hírnevéért és előrehaladásáért az 1989-es rendszerváltás óta – védve kultúráját és társadalmi értékeit. Ezért a képviselő arra biztatja az amerikai elnököt és minden amerikait, hogy a szabadságszerető magyar népet és az Orbán-kormányt mellszélességgel támogassa. Ellenpéldaként az írás felidézi, hogy a 400-as számmal megjelölt határozat, illetve a szenátus által felterjesztett sok egyéb határozat elítélte az Orbán-kormányt a jogállami normák megsértése, az antiszemita megnyilvánulások miatt, a sajtószabadság és a civil szervezetek működésének korlátozása miatt, illetve a növekvő orosz befolyás okán, amely tekintve hazánk NATO- és EU-tagságát, nem elfogadható. A TRT World mindezen ügyekben megkereste a magyar kormány szóvivőjét is, de beszámolójuk megjelenéséig választ nem kaptak a kérdéseikre. Az írás sorra veszi azokat az amerikai honatyákat is, akik eddig kitartóan lobbiztak a törvényhozásban Magyarország érdekeit képviselve, illetve abból a célból, hogy hazánkat, pontosabban az Orbán-kormányt jó színben tüntessék fel. Dana Rohrabacher egészen 2019-ig képviselte a Fidesz-kormány érdekeit a törvényhozásban, azon belül a külügyi bizottság egyik albizottságában. Azonban egyre nyilvánvalóbbá vált oroszpárti szemlélete miatt Californiában elvesztette a félidős választásokat, helyét demokrata vette át a Capitoliumon.  Steve King képviselő csodálattal adózott Orbán politikájának, úgy fogalmazott: a nyugati kereszténység aranyba öntött mintáját adja. Ám ő is hiteltelenné vált saját konzervatív kollégái szemében, miután egyre több olyan ellentmondásos nyilatkozatot adott, amelyben a rasszizmus, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető eszmék voltak tetten érhetők. Paul Gosar szövetségese lett Steve Kingnek, és júniusban kitartóan azon munkálkodott, hogy visszavegye a bizottság a tagjai közé a hitelét vesztett politikust. Gosar kevésbé ismert figurája az amerikai törvényhozásnak, legtöbben arra emlékeznek, ha róla esik szó, hogy a pápa 2015-ben, a kongresszusban elhangzott, a klímaváltozás elleni küzdelem szükségességét hirdető beszédéről tüntetően távol maradt. Egyedüliként. Állítólag két feljegyzést is köröztetnek a feltehetően a magyar követség által megbízott lobbistáknak köszönhetően az amerikai törvényhozásban. Ezekben elsősorban azt emelik ki, hogy az Orbán-kormány lelkes támogatója Donald Trump politikájának, többek között Izrael-politikájának.

 
Donald Trump-Orbán Viktor találkozó Washingtonban (fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)
 

 

Visszaélések a fegyverszövetségnél?

Az amerikai képviselőház illetékes bizottsága górcső alá vette az NRA, azaz az Országos Fegyveres Szövetség elnökét és magát a szövetséget is, valamint kötelezte pr-cégét, az Ackerman McQueent könyvelése nyilvánossá tételére, merthogy adócsalás és a támogatásokkal való visszaélés gyanúja vetődött fel. Nagy hír ez most az Egyesült Államokban, hisz az egyre gyakoribb tömegmészárlások felvetik a fegyvertörvény szigorítását, amelynek ellenáll az NRA, és ennek hatására Trump elnök is visszavonta korábbi, erre vonatozó ígéretét. Erről csaknem minden mérvadó médium beszámol, a CNN-től kezdve az NBC-n át az ABC Newsig. Az ügy Magyarország szempontjából csak azért érdekes, mert az NRA elnök, Wayne LaPierre 240 ezer dollárt költött különféle, egyelőre hivatalosan nem igazolható külföldi utazásokra, így Magyarországra is ellátogatott, jó egy évvel ezelőtt. Az NBC szerint a Four Seasons szállóban szállt meg. Az, sem derült ki, hogy az elméletileg magánúton itt tartózkodó elnök találkozott-e magyar hivatalos szervek képviselőivel. A kongresszus által most bekért adatok feltehetően választ adnak majd számos kérdésre. Az NRA 76 tagú igazgatóságából hatan az elmúlt hetekben mondtak le, összefüggésben a nyomozásokkal.

Horvátországi magyar felújítások

Az angol nyelvű, horvátországi Total Croatia News a Kórógyon most felújított kulturális központ ünnepi megnyitójáról számol be, ahol Gordan Grlić-Radman külügyminiszter azt mondta, a két népet nemcsak közös múltja köti össze, hanem az a társadalmi értékrend, amelyet mindkét ország a magáénak érez. A helyi vezetés 2 millió kunával támogatta a központ rekonstrukcióját, aminek az volt a célja, hogy a kisebbségek őrizhessék identitásukat, mivel Magyarországon is teljes mértékben biztosítottak a horvát nemzetiségiek számára a kisebbségi jogok – tették hozzá.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors / Külföldi lapszemle
2019. augusztus 22., csütörtök 07.00