„Klubrádió
Reggeli gyors

„Nem kellett volna meghívni Orbánt, nem való a Fehér Házba”

13/05/2019 12:17

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Nem kellett volna meghívni a Fehér Házba, nem odavaló Orbán Viktor – mondta Max Bergmann, a Center for American Progress amerikai agytröszt elemzője, amikor a magyar miniszterelnök mai, fehér házi meghívásáról kérdezte Csernyánszky Judit.

2019. május 13. Reggeli gyors / részlet - interjú Max Bergmann-nal (19.05.13.)
05:42
00:00
Max Bergmann szerint Orbán szétveri a demokratikus intézményeket, ami nem dicséretet érdemel. Ennek a politizálásnak nem lenne szabad teret adni azzal, hogy Trump meghívja őt a Fehér Házba. A lengyel kormányfő fogadását sem nézték jó szemmel és a magyaroknak tudniuk kell, hogy a kongresszusban a republikánusok éppúgy elítélik Orbán politikáját, mint a demokraták.

Mit gondol, nem véletlen, hogy két héttel az európai uniós választások előtt kerül sor a vizitre?

Nem hiszem, hogy Trumpék ezt előre megtervezték volna. Még ha véletlen is, kifejezetten jól jön Orbánnak, mert azt a látszatot kelti, hogy hiteles vezető a világpolitikában. De nagyon jól tudjuk, hogy „a közvélemény páriának tartja”, a szélsőjobb képviselőjének, és nem megbízható partnernek.

Steve Bannon, Trump volt tanácsadója viszont egyfolytában Európa megosztásán dolgozik, Orbánnal együtt.

Jogos a felvetés, mert Steve Bannonnak még megvannak a kapcsolatai a Fehér Házban, és egészen biztos vagyok abban, hogy ő is lobbizott Orbán érdekében.

Mit akar demonstrálni, elérni Trump ezzel a találkozóval?

Szerintem elsődlegesen az a célja, hogy bebizonyítsa, vannak szövetségesei Európában. Pedig „nagyon nem szeretik őt a kontinensen”, borzasztó a megítélése Angela Merkel német kancellárnál és Emmanuel Macron francia elnöknél is. A másik célja, hogy megossza Európát, ez ideológiai megközelítés az ő esetében. Számos becsmérlő kijelentést tett az Unióról Trump és a munkatársai is, világos, hogy nem érdekük az erős Európa.

Akárcsak Oroszország és Putyin érdeke is.

Igen, ugyanaz a séma, mint az oroszoknál. A Fehér Ház is, akárcsak Putyin, megosztásra törekszik, ami itt Washingtonban – az amerikai törvényhozásban - teljesen elfogadhatatlan. A Capitolium ellenzi ezt a megosztó politikát. Orbán Oroszország-politikája Trump számára nem fekete pont, hanem épp az ellenkezője. Trumpot ez egyáltalán nem zavarja.

 
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Orbán Viktor


 
 
 


Megtalálják majd a közös hangot a migrációs politikában és a falépítés szükségességében is.

Igen, Trump megveregeti majd Orbán vállát, és ez – a szerintem embertelen, a nemzetek elszigeteléséhez vezető - álláspont megerősítése lehetőséget ad majd Trumpnak arra, hogy odaszúrjon Merkelnek. Tulajdonképpen két olyan „szélsőjobbos vezető” dicséri majd egymást, aki az antidemokratikus kormányzást testesíti meg. Orbán, mivel hosszabb ideje kormányoz, sikeresebb ebben. Trump az utóbbi időben példáját mutatta annak, hogy ő is tudja, miként kell leépíteni a fékek és ellensúlyok rendszerét. Orbán inspiráció, jó példa Trump számára, miként lehet valaki autoriter vezető.

Itthon viszont az emberek még mindig a demokrácia megtestesítőjeként tekintenek arra, aki a Fehér Házban ül, úgyhogy a vizit Orbán politikáját legitimálja.

Pedig Trumpnál „Amerika-ellenesebb” elnököt még nem láttunk idáig. Szégyen ez ránk nézve, és hogy idehozza Orbánt, az meg egyszerűen egy újabb folt az elnökségén.

A szóba kerülő témákról mi tudható?

A védelmi együttműködés keretében nyilvánvalóban fegyverüzletet kötnek, állítólag nem is kicsit. De tegyük hozzá, hogy Orbán orosz kapcsolatai miatt – mivelhogy Magyarország az oroszok „trójai falova” lett – szerintem már nem tekinthető a korábbihoz hasonló megbízható NATO-szövetségesnek, akárcsak Törökország. De ezt nem fogja Trump komolyan felvetni. Viszont nálunk még demokratikus választások vannak, és remélhetőleg 2021-ben már nem Trumpnak fogják hívni az elnököt és akkor Orbán politikájának a megítélése radikálisan megváltozik .

Mi a magyarázata annak, hogy a CEU maradását nem tudta elintézni az Egyesült Államok?

A kongresszus és a külügyminisztérium is igyekezett megtenni a maga részéről mindent. A Fehér Ház gyengekezűnek bizonyult ebben a kérdésben. Ez csak azt erősíti meg, hogy Trump nem elkötelezett a demokrácia, a liberális intézmények és a jogállam mellett. Aki ezt komolyan gondolja, az meg tudta volna állítani Orbánt.

Az interjút a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors
2019. május 03., hétfő
Riporter: Csernyánszky Judit