„Klubrádió
Az igazság pillanata

Európa DNS-éről még egyszer

10/05/2019 13:31

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Orbán nekiment az Európai Néppárt csúcsjelöltjének, kapott egy világhírű filozófustól, nekiugrott a német kancellárnak, majd közölte, hogy ő a legeurópaibb.

2019. május 10. Az igazság pillanata 19.05.10.
22:08
00:00

A magyar miniszterelnök még mindig meg tudja lepni az embereket, legalábbis azokat, akik gondolkodnak is. Bolgár György kötött egy bokrétát a legutóbbi elképesztő „szóvirágaiból”, ezekből mutatunk néhányat.

Van még néhány nap az európai választásokig, de az embernek az az érzése, hogy Orbán Viktor már választott. A szélsőjobboldali nacionalistákat választotta a mérsékelt, jobboldali Európai Néppárt helyett. Legutóbbi nyilatkozatában ugyanis alkalmatlannak nevezte Manfred Webert, a Néppárt csúcsjelöltjét az Európai Bizottság elnöki tisztségére, mondván, megsértette a magyarokat, amikor arról beszélt egy interjúban, hogy ha a Fidesz szavazataival lehetne csak bizottsági elnök, akkor inkább nem is lenne.

Mondhatom, a magyarok nagyon meg vannak sértve emiatt, de úgy érzem, Orbán még inkább. És ha ő sértve érzi magát, akkor jaj annak, aki őt megsértette. Mint például Iványi Gábor lelkésznek, akinek az egyházát, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget továbbra sem hajlandók úgynevezett bevett egyházként elismerni, és ezzel megfosztják a mások számára rendelkezésre álló állami támogatásoktól. Hogy miért? Orbán ezt is elárulta egy néhány héttel ezelőtti beszélgetésen, amelyet az őt élesen kritizáló francia filozófussal, Bernard Henry Lévyvel folytatott, és amelyből a Le Point című francia hetilap idézett részleteket. Mint például ezt:

„Jól ismerem Iványit, két gyerekemet is ő keresztelte meg. De volt a parlamentnek egy döntése, amely miatt lefasisztázott. Ezt nem tudom megbocsátani neki.”

Vagy úgy. Bár Iványi a rádiónknak adott interjújában nem emlékszik arra, hogy bármikor is lefasisztázta volna Orbánt bármilyen törvény miatt, még ha esetleg így történt volna is, a személyes megbántottság nem indokolhat semmilyen intézményes bosszút. Gondolom én. De úgy látszik, nem gondolja a miniszterelnök. Úgyhogy Manfred Weber, reszkess!

Mindenesetre őszinte beszélgetés lehetett, ugyanis Orbán másokról is kertelés nélkül elmondta a véleményét. Például Angela Merkelről:

„Nagyon kedves a kancellár asszony. És megértem, hogy demográfiai és munkaerő-problémákkal küzd. De miért kell nekünk, magyaroknak megfizetni azért, mert ő ezt nem tudja megoldani?”

Miért? Orbán meg tudja? Úgy tudom, nálunk is munkaerő-problémák vannak, többek között azért, mert 6-700 ezer magyar dolgozik külföldön, és ez a szám az elmúlt 9 évben nőtt meg drámaian. Ha pedig a miniszterelnök azt képzeli, hogy a családtámogatások növelése a válasz, akkor szeretném jelezni, hogy még a felettébb kétes siker esetén is legalább húsz évbe telik, mire valami változás lehetne a magyar munkaerő-piacon. Vagyis Merkel nyakába varrni azt, hogy Németországban is alacsony a születések száma – mellesleg a termékenységi ráta pontosan akkora, mint amennyivel Orbán dicsekszik –, nevetséges és rosszindulatú, valamint abszolút igazságtalan.

Orbán legdöbbenetesebb kijelentése azonban a következő:

„Én vagyok a legkeresztényebb, tehát a legeurópaibb az európaiak között. Európa DNS-e vagyok, annak az őrzője.”

Őszintén szólva remélem, hogy ez nem így hangzott el. És hogy valami félreértés vagy félrefordítás lehet ennek a szövegnek a magyarázata. De hát eddig sajnos nem cáfolta senki, nem jelentkezett a miniszterelnök sajtófőnöke, nem indult meg a kormánypárti médiahadosztály egyesített támadása a francia filozófus beszámolója ellen, szóval kénytelen vagyok azt hinni, hogy igen, ez hangzott el. És nem térek magamhoz. Csak annyira, hogy megkérdezzem, mégis vajon mit kell ezen érteni? Őszinte meggyőződést? Elhivatottságot? Féktelen hitet? Miben is? Önmagában? Vagy volt a megjegyzésben esetleg valami önirónia? Mert ha nem, akkor vigyázat, tessék felébredni. Itt van egy ember, komoly hatalommal bíró vezető politikus, aki azt hiszi, hogy csak ő mentheti meg a keresztény világot és Európát. Ha komolyan ezt hiszi, az a baj, ha csak cinikusan, az a baj. A lényeg, hogy sokkal komolyabb bajban vagyunk, mint ahogy eddig feltételeztük.

Bolgár György műsorát a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:Pixabay.