„Klubrádió
Reggeli gyors

Washington Post: Súlyos tévedés Orbán meghívása

10/05/2019 07:19

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Budapest az oroszok trójai falova. Az EU jelenleg maga a kollektív csőd.Okosabban kellene elosztani az uniós pénzeket. Nemzetközi lapszemle.

2019. május 10. Reggeli gyors - részlet- 19.05.10. Lapszemle
04:58
00:00

Súlyos tévedésnek tartja a Washington Post vendégkommentátora Orbán Viktor fehér házi meghívását. A magyar miniszterelnököt hétfőn fogadja az amerikai elnök. Rob Berschinski, aki az Obama-kormányzat alatt a demokrácia és az emberi jogok kérdéskörében illetékes helyettes államtitkár volt a washingtoni külügyminisztériumban, most pedig egyebek közt a Johns Hopkins egyetem nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó intézetének a munkatársa, azt írja véleménycikkében: Orbán Viktor a maga autoriter kormányzása során sok mindent ténylegesen meg is valósított abból, amikről Donald Trump legfeljebb csak Twitter-bejegyzéseket tud közzétenni – így például teljesen átírta a magyar alkotmányt. De a meghívás – hangsúlyozza Berschinski – nem csupán azért helytelen, mert Orbán lebontotta saját hazájában a demokrácia intézményrendszerét, hanem azért is, mert veszélyesnek tekintik az euroatlanti biztonságra nézve. A kommentátor utal azokra a véleményekre, amelyek szerint Magyarországra mélyen befészkelték magukat az orosz titkosszolgálatok, és Budapest az oroszok számára trójai faló a NATO-n belül.

 
 
 
EU-csúcs Nagyszebenben
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs / MTI
 

 

Európai Unió - Kollektív csőd?

Üresen konganak Európa ígéretei, a nagyszebeni EU-csúcson is ott kísértettek a korábbi kudarcok – ezzel a nem túl felemelő érzeteket keltő megállapítással vezeti be a Bloomberg a tegnapi rendezvényt. Az amerikai hírügynökség szerint a résztvevők bátor tekintettel igyekeztek szembenézni azzal, hogy kollektíve csődöt mondtak egy sor kulcskérdésben, és újólag hitet tettek a közösség egysége mellett, miközben folytatták az előkészületeket az Egyesült Királyságnak az unióból való távozására. Az úgynevezett nagyszebeni nyilatkozatban kifejezésre juttatták elszántságukat a demokrácia és a jogállam megvédése mellett, az viszont kérdéses, hogy mindannyian ugyanazt értették-e ez alatt. Lengyelországot, Magyarországot és Romániát – írja a Bloomberg – a demokratikus normák aláásásával vádolják, ám a szankciós eljárás során felmerülő politikai akadályok miatt az unió mindeddig képtelennek bizonyult arra, hogy ezeket a tagállamokat visszaterelje a karámba. A hírügynökségi beszámoló azt is kiemeli, hogy az uniós vezetők, miközben a szabályokon alapuló nemzetközi rend mellett emelik fel szavukat, nem tudják teljesíteni azt az Iránnak tett ígéretüket, hogy segítségére sietnek az újra bevezetett amerikai szankciókkal szemben. Ugyancsak a 27-ek üres ígéretei közé sorolja a Bloomberg azt a kijelentést, hogy jóban-rosszban szolidaritást kívánnak gyakorolni egymás iránt, miközben Olaszország és Görögország arra panaszkodik, hogy nem kap elég támogatást a partnerektől a migráció ügyében. Az amerikai hírügynökség ezúttal bizonyos mértékig jóslásra is vállalkozik, amikor azt írja: az unióra váró kihívások e hó végén fognak tetőzni, amikor az európai parlamenti választásokon az előrejelzések szerint a populista erők megnövekedő támogatottsági hulláma hátráltatni fogja a döntéshozatali folyamatokat, akadályozhatja a megállapodást abban, hogy kik töltsék be a kulcsfontosságú uniós tisztségeket.

Okosabban kellene elosztani az uniós pénzeket

Mit kell tennie Európának a túlélés érdekében? - teszi fel a kérdést terjedelmes cikkében a Die Welt című, nagy példányszámú hamburgi lap brüsszeli tudósítója. Christoph Schiltz szerint Európa mély bizalmi válságba süllyedt. Porlad az országok közötti szolidaritás, és egyes kormányok mindinkább megkérdőjelezik az alapokat jelentő közös értékeket. Ezen öt intézkedéssel lehetne segíteni, javítani az unió fittségét – vélekedik. Először is okosabban kellene elosztani az uniós pénzeket, szigorúan összehúzni a kiadások összesen 70 százalékát kitevő mezőgazdasági, illetve strukturális támogatásokat, többet kellene költeni például a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásokra. Másodszor az Európai Bizottságtól elkülönülő, független testületet kellene létrehozni arra, hogy megbüntessék az uniós szabályok megszegőit, legyen szó akár a deficitlimitekről, akár a menekültekkel kapcsolatos közös politikában való részvételről. Harmadszor véget kellene vetni a különböző részérdekek képviseletére létrejött országcsoportok, klubok, így a visegrádiak vagy a mediterrán csoport lobbitevékenységének. Negyedszer közös migrációs rendszert kellene alkotni az egész unió számára, amelyben nagyvonalú támogatást kapnak azok a országok, amelyek menedékkérőket fogadnak be. Végül pedig a külpolitikai kérdésekben fel kellene számolni az egyhangúság megkövetelését a döntéshozatal során, annak érdekében, hogy az Európai Unió megfelelő szerepet tudjon játszani a világpolitika színpadán – legalábbis ezt a receptet kínálja a kontinensnek a Die Welt.

Kárpáti János lapszemléjét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: flickr.com.