„Klubrádió
Reggeli gyors

Az EU malmai lassan őrölnek

25/03/2019 12:32

| Szerző: Klubrádió

Talán minden eddiginél kényesebb helyzetben készül az Európai Unió új költségvetése. Az Egyesült Királyság kiválása, a populista vezetők politikája megnehezíti a dolgot.

2019. március 25. Reggeli gyors - 19.03.25. Pogátsa Zoltán
07:19
00:00

Készül az Európai Unió új, hétéves költségvetése. A tagállamok az eddiginél konkrétabban meghatározott célokra költhetnék a támogatásokat, nem arra, ami éppen az eszükbe jut. A prioritások a következők:

- Intelligensebb Európa

- Alacsony szén-dioxid-kibocsátású és zöldebb Európa

- Összekapcsoltabb Európa

- Szociálisabb Európa

- A polgárokhoz közelebb álló Európa.

Van még egy törekvés, amely szerint figyelembe vennék az adott tagországban uralkodó társadalmi viszonyokat, a demokrácia állapotát, vagyis a közös európai elvek alkalmazásához kötnék a juttatásokat.

Cifrázza a helyzetet a Brexit, hisz az Egyesült Királyság kiválásával jókora összeg esik ki a kasszából. Mire számíthat mindezek alapján Magyarország?

Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus szerint nagy változásra nem kell számítani. A nettó befizető országok minden alkalommal szeretnék csökkenteni a hozzájárulásukat, de ez nem igazán szokott sikerülni. Nagyságrendileg minden marad a helyén. Egyébként is az európai össztermék 1 százalékáról van szó, és még ennek a nagyobb része is az unió fenntartására és egyéb feladatokra megy el, a támogatásokra körülbelül 0,4 százalék marad. Ezen a helyzeten olyan sokat nem lehet változtatni.

Ami az Európai Néppárt figyelmeztetését illeti, mely szerint a támogatások csökkentésével igyekeznének megregulázni a kevésbé demokratikus tagországok vezetőit, az Pogátsa Zoltán szerint nehezen képzelhető el. Túlságosan nagy átalakítást igényelne az egész uniótól, ami nehezen képzelhető el.

Szénási Sándor interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.