„Klubrádió
Reggeli gyors

Már nem olyan fontos Európa

25/03/2019 08:55

| Szerző: Klubrádió

A többség azt várta, hogy a Fideszt nem fogja büntetni az Európai Néppárt, vagyis nem történik majd semmi.

2019. március 25. Reggeli gyors - részlet 19.03.25. Pulai András
06:56
00:00

Még az Európai Néppárt döntése előtt végzett felmérést a Publicus Intézet, melyben azt is kérdezték, hogy vajon mi lesz a Fidesz sorsa. A megkérdezettek bő harmada szerint kijárt valamiféle szankció a magyar kormánypártnak, ám a többség úgy vélte, hogy nem fog történni semmi. Ehhez képest meglepetés a néppárti döntés a tagság felfüggesztéséről – mondta el Pulai András ügyvezető.

Az nem volt meglepetés a kutatóknak sem, hogy az ellenzéki szavazók 74 százaléka ítélte a Fidesz viselkedését rossznak, míg a kormánypártiaknak csupán 4 százaléka talált abban kivetnivalót. Sokan érzik úgy, hogy Brüsszel bántja a pártjukat. Érdekes, hogy abban viszont a Fidesz-szimpatizánsok is találnak rációt, hogy az európai pénzek elköltését jobban ellenőrizze az unió.

A megkérdezettek többsége, 63 százaléka még mindig Európa-párti, vagyis most is támogatnák, hogy Magyarország lépjen be a közösségbe, de ez a szám fél évvel ezelőtt még 68 volt.

S még egy figyelemfelkeltő eredmény: arra a kérdésre, hogy van-e olyan világhatalom, amelytől félni kellene, nem az a válasz volt a leggyakoribb, hogy az USA, vagy az EU. A legtöbben Moszkvát nevezték meg.

Szénási Sándor interjúját a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.