„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem tudnak kilépni a britek?

18/03/2019 10:27

| Szerző: Klubrádió

Feltehetően senki sem számított arra, hogy az Európai Unióból szinte lehetetlen kilépni. A brit miniszterelnök meglepő kijelentést tett.

2019. március 18. Reggeli gyors - részlet 19.03.18. Egedi Gergely
05:26
00:00

Újabb halasztást kérne Theresa May kormánya az Európai Uniótól, hogy rendezetten, egy megállapodással távozhasson a közösségből. A brit törvényhozás ugyanis eddig nem fogadta el a megállapodás tervezetét. Hamarosan ismét szavaznak róla, immár harmadszor. Ezt a voksolást May már nem akarja úgy megkockáztatni, mint eddig tette. Biztosra akar menni, ezért üzent egy újságcikkel, amelyben megírta, hogy a honatyák további makacskodása miatt akár el is maradhat a Brexit. A pénzügyminiszter szerint a megadott határidőre egyszerűen lehetetlen kilépni.

Egedi Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója arról beszélt a Reggeli gyorsban, hogy az uniós tagállamok rendkívül egységesek. Erre valószínűleg a britek sem számítottak, könnyebbnek gondolhatták a szakítást. Miért is akarják elhagyni a közösséget? Egyfajta szuverenitást szeretnének visszanyerni, még ha az átmeneti gazdasági visszaeséssel jár is. Ez egyébként már látható, nagy cégek, pénzintézetek települnek át más székhelyre.

Különös pikantériát ad az egész folyamatnak, hogy közeledik az európai parlamenti választás ideje. Amennyiben az Egyesült Királyság addig hivatalosan tagja marad az EU-nak, akkor bizony a britek is részt vehetnek, sőt részt kell venniük a választásokon.

Szénási Sándor interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.