„Klubrádió
Esti gyors

Vitáztak, de vajon miért ők?

9/05/2019 12:23

| Szerző: Klubrádió

Újabb kérdések az Európai Unió jövőjéről. Hajrá a választási kampányban. Magyarország górcső alatt.

2019. május 08. Esti gyors - részlet 19.05.08. Gálik Zoltán
04:17
00:00

Egyáltalán nem biztos, hogy Manfred Weber, vagy Frans Timmermans lesz az Európai Bizottság elnöke, hiába szeretné a parlament. A döntés ugyanis a tagállamok vezetőinek kezében van. Erről beszélt Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense a két csúcsjelölt első televíziós vitája kapcsán. A politika formálása több európai intézményben zajlik, vannak kérdések, amelyek nem a bizottság hatáskörébe tartoznak. Az is felmerült már, hogy a csúcsjelölti rendszert valami mással kellene felváltani, például az állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács jelölhetne elnököt, természetesen a választások eredményének figyelembe vételével.

A vitában egyébként sok szó esett Magyarországról, Lengyelországról, Romániáról, a jogállamiság helyzetéről. A néppárti Weber szerint például új eljárásrendet kellene kidolgozni, mert a jelenlegi, 7-es cikkely szerinti metódus egy „életlen kard”. A menekültválság megoldására a külső határok védelmének megerősítését javasolta, míg baloldali ellenfele a szociális megoldást szorgalmazta. Gálik Zoltán hangsúlyozta, hogy a kérdés már 1999 óta napirenden van, de a 2015-ös hullám új problémákat vetett föl.

Timmermans, aki nemrég járt Magyarországon, a kampányát is itt fogja zárni. Az MSZP uniós kampányfőnöke, Ujhelyi István szerint azért, mert "Komolyan gondolja, hogy Orbán Viktortól és a magyar kormányfő populista elvbarátaitól kell megvédeni Európát és az európai egységet.”

Lampé Ágnes interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Frans Timmermans az MSZP kongresszusán, MTI/Balogh Zoltán.