„Klubrádió
Esti gyors

Ezért tűrik a németek Orbán ámokfutását?

5/08/2020 22:30

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az már 2011 óta nyilvánvaló, hogy Berlin eltűri a magyar jogállam szétverését, amíg Orbán ad valamit, illetve vásárol. Előbb az autóipar volt a közvetítő, most a hadiipar.

2020. augusztus 05. Esti gyors - részlet 20.08.05. Káncz Csaba
06:50
00:00

Tavaly már Magyarország volt a legnagyobb külföldi vásárló a német hadiipari piacon. A Zrínyi 2026 program szerint 10 év alatt 3500 milliárd forintot költünk új fegyverekre. A beszerzéseket természetesen nem a honvédelmi miniszter vezényli, hanem egy Maróth Gáspár nevű orvos, tisztségét tekintve kormánybiztos, egyébként pedig Mészáros Lőrinc köréhez tartozik. Az ügyletekről az Országgyűlés honvédelmi bizottságának tagjai nem tudhatnak semmit, az ellenzéki tagok biztosan nem. A fenti információkat Káncz Csaba, a Privátbankár külpolitikai szakértője írta meg, mint a Klubrádióban elmondta, katonapolitikai körökből származó értesülésekről van szó.

 

Az alku lényege, hogy az Orbán-kormány vásárol, a legizgalmasabb tétel a légvédelmi rendszer, ami eredetileg egy norvég-amerikai rendszer lett volna, de most olyan lesz, ami német-amerikai-olasz együttműködésben készül. Cserébe az Európai Unió még a német elnökség ideje alatt lezárja a 7-es cikkely szerinti eljárást, úgy, hogy nem marasztalják el a kormányt. Káncz Csaba utalt arra, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen volt korábban a német védelmi miniszter, és voltak gyanús ügyei. Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke is tárgyalt Budapesten ide vágó lehetőségekről bizonyos információk szerint.

Hogy mindez nem árt-e Németország presztízsének? Vannak fontos politikai érdekek. Például a németek szeretnék megakadályozni egy Varsó-Budapest-Róma tengely kialakulását, a keleti renitenseket pedig pacifikálni akarják – fejtette ki Káncz Csaba. 

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI /Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs.

Esti gyors
2020.08.05. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor