„Klubrádió
Reggeli gyors

A választásig megtűri a Fideszt az Európai Néppárt?

30/07/2020 06:00

| Szerző: Klubrádió/ K.K.

„Cseppfolyós” az állapot, de úgy tűnik, hogy az EPP nem akar beavatkozni a magyar választásokba, 2022-ig maradhat a Fidesz a pártcsaládban, felfüggesztett státuszban. Vagy mégsem?

2020. július 30. Reggeli gyors - részlet 20.07.30. Ujhelyi István
10:29
00:00

A cserepadra küldték a Fideszt, sőt az öltözőbe, és egy ideig így marad a helyzet, de hónapokon belül dönteniük kell a néppárti vezetőknek – véli Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. Most úgy tűnik, hogy az EPP-ben hoztak egy döntést, a 2022-es magyarországi választásokig marad a kialakult helyzet, vagyis nem teszik ki a Fidesz szűrét, de a tagság felfüggesztése továbbra is érvényben lesz. Az állóvíz felkavarása Németországnak sem érdeke, év végén a CDU-ban lesz elnökválasztás, 21-ben pedig általános választásokat tartanak, amelynek kampányába nem szeretnék bevonni a Fidesz-kérdést. Ha a választások lezajlottak, tisztább lesz a kép, könnyebb lesz dönteni a magyar kormánypárt tagságáról.

EP-090231B_Plenary_Opening_Tribune
 

Ujhelyi István szerint azonban előbb dűlőre kell jutni. Izgalmas második félév vár az Európai Unióra. A parlament már határozott a jogállamisági mechanizmus szükségességéről, kemény politikai választ adott az állam- és kormányfők tanácsának elég homályos megállapodására, így ismét eléjük kerül az ügy. Nem lesz más választásuk a néppárti miniszterelnököknek, igent, vagy nemet kell mondaniuk. Bármennyire szimpatizálnak is Orbán Viktorral, nem a Fidesz sorsát kell szem előtt tartaniuk, hanem Európa érdekeit és jövőjét. Továbbá saját országuk választóinak akaratát. Márpedig az uniós tagállamokban a sajtó szinte naponta közöl információkat a magyarországi botrányokról. Például a német polgárok tisztábban láthatják a helyzetet mint a magyarok, mert agymosás nélkül, letisztítva kapják a híreket – érvel a képviselő.

A jogállamisági mechanizmusról, vagyis arról, hogy miként kössék a támogatási rendszert a demokrácia meglétéhez, az Európai Parlament hozza majd meg a végső döntést. A képviselők nem mehetnek szembe saját választóikkal bizonyos vélt pártérdekek miatt. Újhelyi István tapasztalat szerint vannak, akik szeretnék megúszni a Fidesszel kapcsolatos állásfoglalást, de egyszerűen nem tehetik meg. Az EP eltökélt és ugyanez mondható el a soros elnök Németország vezető politikusairól is.

A Fidesz helyzete a gyakorlatban úgy fest, hogy nem vehet részt a néppárti grémiumok döntéseiben. Képviselői a parlamentben a pártcsalád többi képviselőjével ellentétesen szavaznak. Ez hosszú távon nyilván nem tartható állapot. Ám az MSZP politikusa most is hangsúlyozta: Orbán Viktor hatalmát itthon kell megtörni, nem várhatunk az Európai Unióra, vagy az Európai Néppártra.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.07.30. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes