„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Balázs Péter: Orbánnak nincs csapata az EU-ban

13/07/2020 22:02

| Szerző: Klubrádió

Nem megy tovább a pávatánc, az Európai Unióban nagyon markánsan jelentkeznek az eltérő érdekek a költségvetés és a válságkezelés miatt. Ráadásul Németország a soros elnök.

2020. július 13. Reggeli személy 20.07.13. Balázs Péter
00:00
00:00

Óriási kihívások előtt áll az Európai Unió, de fél évig hivatalosan is a legrégebbi kormányfő, Angela Merkel irányítja, és a rendkívül tapasztalt, profi német diplomácia. Merkel kancellár, a „Mutti” számos válságot, illetve azzal fenyegető helyzetet átélt és levezényelt már 2005 óta. Az EU alkotmányának megalkotását, az euró bevezetését, a 2008-as gazdasági világválságot, a menekültválságot, és most itt a vírushelyzet, a gazdasági helyreállítás, az EU hét évre szóló költségvetésének elkészítése.

A Páneurópai Piknik 30. évfordulója – Angela Merkel
 
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
 

Balázs Péter volt uniós biztos szerint Merkel kancellárnak az a hátránya, ami az előnye. Kompromisszumra törekszik, miközben talán egyszerűbb lenne időnként csak az asztalra csapni. Például Orbán Viktorral kapcsolatban, aki melegszik az Európai Néppárt tüzénél, közben az, amit csinál, közelebb áll a szélsőjobbos AfD, vagy ÖFP ideológiájához. Igaz, Angela Merkel a közelmúltban jelezte, hogy a magyar miniszterelnök politikájával gondok vannak, beszélni kell vele, ami eddig nem volt jellemző a német politikára.

Orbán pávatánca nem folytatható tovább – véli Balázs Péter. Az uniós tagállamok között nagyon markánsan jelentek meg az érdekellentétek, főleg a válság utáni helyreállítás miatt, ami hatalmas összeg, még európai mércével mérve is. A befizető országok ragaszkodnak hozzá, hogy a közös kasszába betett pénzük elköltését kövesse nyomon az EU. A demokrácia, a sajtószabadság, a civil szervezetek helyzete még nincs ennyire fókuszban, de feltehetően oda kerül hamarosan.

Orbánnak elvileg megvan a lehetősége a 7 évre szóló költségvetés megvétózására. Ám 26 országgal kellene szembe mennie. Nincsenek szövetségesei. A V4-ek többi országát is a pénz érdekli, nem az ideológia, ráadásul nem tud rávenni egy erős országot a szövetségre. Meghatározó tagállam nélkül pedig nem lehet elérni eredményt az Európai Unióban – mondja el tapasztalatát Balázs Péter. Túl sokat kér Orbán, túl sokat akar, ez nem fog menni. A közösség úgy működik, hogy először minden ország benyújtja az igényét, képvisel egy álláspontot, ezután kialakul pár csoport. A következő lépésben ezek közelednek egymáshoz, láthatóvá válik két pólus, majd megszületik a kompromisszum. A végső megoldás a tagállamok szemszögéből nézve senkinek sem jó, de a közösség számára a lehető legjobb, vagy az egyetlen.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020.07.13. 09:00
Műsorvezető: Szénási Sándor