„Köszönjük,
Esti gyors

Cseh Katalin: Az Orbán-kormány korrupciója már mindenki figyelmét felkeltette Európában

10/07/2020 19:32

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Tanács elnöke is ragaszkodik ahhoz, hogy a következő uniós költségvetésben vegyék figyelembe, hogy egy tagország mennyire tartja tiszteletben a jogállamiságot. Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője szerint ez azt mutatja, hogy az Orbán-kormány korrupciója, jogállamiság elleni lépései mindenkinek felkeltették a figyelmét Európában.

2020. július 10. Esti gyors-részlet/ Interjú, Cseh Katalin 2020.07.10.
06:21
00:00

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke ragaszkodik az Európai Unió következő, hét éves költségvetésében a források kiosztásánál a jogállamisági normák betartásához, miközben a magyar parlament várhatóan a jövő héten határozatot hoz arról, hogy az EU zárja le a folyamatban lévő hetes cikkely szerinti eljárásokat a kormánnyal szemben, és elfogadhatatlannak nevezi a források – jogállamiság címszó alatt – politikai és ideológiai feltételekhez kötése.

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője szerint egyértelműen látszik, hogy az Orbán-kormány korrupciója, jogállamiság elleni lépései mindenkinek felkeltették a figyelmét Európában. Az elmúlt napokban ő is az EP ülésén kérdezte Angela Merkel német kancellárt és Michael Roth német EU-s minisztert a jogállamisággal kapcsolatos garanciákról, a pénz „megmentéséről” az állampolgároknak, és elég egyértelmű kijelentéseket hallott a soros elnökséget betöltő németektől arról, hogy nekik alapvető fontosságú az EU-s értékek megjelenítése a költségvetésben.

Műsorvezetőnk felvetette, hogy sokan máshogy látták ezeket a válaszokat például Angela Merkeltől, akadt olyan értelmezés, amely szerint inkább a kompromisszumot keresi majd a német kancellár. Cseh Katalin szerint relatíve erőteljesen a kijelentések, a cselekvés lesz a lényeg, hiszen bár az Európai Tanács vezetői sokszor elmondják, hogy milyen fontos a jogállamiság, nagyon kevés előrelépés történt az elmúlt években. Az EP is elfogadott erről egy határozatot, hogy csak akkor fogadja el a költségvetést (neki is el kell fogadnia), ha bizonyos feltételek teljesülnek. Ezek közül az egyik a jogállamiság erőteljes megjelenítése.

Szóba került az a kritika is, hogy a jogállamiságot nehéz objektíven meghatározni. Cseh Katalin szerint ehhez nagyon jó kapaszkodót ad a csatlakozásra váró országoknak kidolgozott feltételrendszer – amelyről egyébként éppen a magyar kormány által delegált bővítési biztos, Várhelyi Olivér beszélt. Ezeknek az országoknak is adnak EU-támogatásokat, és ezzel a feltételrendszerrel lehet mérni, hogy mennyire jól vagy rosszul használják fel azokat. Szerinte ezeket a kritériumokat máshol is fel lehetne használni. Annak pedig a momentumos politikus szerint alapvető garanciának kellene lennie az uniós pénzek elosztásánál, hogy egy ország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, mert így a korrupciót, az egyik legfontosabb visszaélést ki lehetne szűrni.

Az interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Esti gyors / interjú Cseh Katalinnal
2020. július 10., péntek 18.20
Műsorvezető: Selmeci János