„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Jávor Benedek: Segítséget adhat az Unió, de nem mentheti meg Budapestet az Orbán-kormánytól

8/07/2020 15:30

| Szerző: Klubrádió

A kormány Budapest elleni háborúját nem lehet úgy túlélni, hogy uniós forrásokból pótolják az elvett pénzeket – jelentette ki Jávor Benedek. Budapest brüsszeli kirendeltségének vezetője azt mondta: ha egy kormánynak feltett szándéka, hogy háborút indít a főváros ellen, azt pénzügyileg valóban nagyon nehéz kivédeni. Azonban fontos, hogy nem Karácsony Gergely, hanem a lakosok ellen vívják ezt a háborút, így kérdéses, hogy végig akarják-e vinni.

2020. július 08. Reggeli személy / részlet, Jávor Benedek (20.07.08.)
23:05
00:00

Jávor Benedek, Budapest brüsszeli kirendeltségének vezetője munkaköréről elmondta: a legtöbb európai nagyvárosnak van ilyen, az a feladatuk, hogy képviseljék a város, a régió érdekeit az Európai Unióban, és az uniós folyamatokról tájékoztassák az otthoniakat. 

Eddig is volt ilyen kirendeltség, de Karácsony Gergely főpolgármesterré választása után intenzívebb kapcsolatrendszert szeretett volna kiépíteni, hogy elmondhassák a főváros érdekeit, szempontjait Brüsszelben, és azért is, hogy minél több uniós forrást próbáljanak meg szerezni. Erősödött a tevékenységük, a jelenlétük az elmúlt hónapokban – tette hozzá.

Amivel foglalkozik, az diplomáciai munka, a hivatalos utak bejárása, lobbizás, de a személyes kapcsolatok is számítanak, talán ezért is kérték fel őt, hogy azt a networköt, amit Brüsszelben kiépített EP-képviselőként, a főváros javára tudja kamatoztatni. Szerinte Budapest Tarlós alatt eltűnt az európai városdiplomáciából, ezt szerencsére sikerült megfordítani, és a visegrádi négyek fővárosaival közösen lépnek fel. Nem nagyon van dolga a kormány képviselőivel, EU-s intézményekkel tárgyal – tette hozzá Jávor, aki 2014 és 2019 között az Európai Parlament tagja.

 
Jávor Benedek (kép: Facebook)
 


Műsorvezetőnk megkérdezte: ha folytatódik a trend, hogy a kormány megpróbálja ellehetetleníteni az ellenzéki önkormányzatokat, akkor mennyire képzelhető el, hogy közvetlen forrást kapjanak az EU-tól a közeljövőben. Jávor Benedek közölte: azt sejtették, hogy a kormány nekimegy az önkormányzatoknak, és nagyon cinikus módon éppen a koronavírus-járvány örve alatt indította el az egész pályás letámadást.

Azt hangsúlyozta: uniós forrásokkal nem lehet pótolni azokat a pénzeket, amelyeket a főváros generál, és amelyeket a kormánytól kellene visszakapnia. Más nagyságrendről van szó, és ez akkor is így lesz, ha sikerül bővíteni az EU-s lehetőségeket. A kormány főváros elleni háborúját tehát nem lehet úgy túlélni hogy uniós forrásokból pótolják az elvett pénzeket – jelentette ki. A meghatározó összeg a saját forrás, a helyi iparűzési adó – lenne, éppen ezért is logikus, hogy kormány ezzel kezdett el „szórakozni”. A második legfontosabbak a kormánytól elvileg normatív alapon járó források, a harmadik, kiegészítő jelleggel lehet az EU.

Jelezte, a kormány és a főváros szembenállása nem Budapest-specifikus dolog, más országokban is vannak hasonlóan „kevésbé barátságos társbérletek”, mint Varsóban, Prágában, ahol más politikai oldalt képvisel a két szereplő. Intenzíven lobbiznak, részletes javaslatcsomagot tettek le az asztalra arról, hogy lehetne több pénzt juttatni a városokhoz, ennek az elfogadtatása a 2020 utáni költségvetésre most alakul, már vannak részeredmények, úgy tűnik, hogy többet kapnak a városok.

Jávor Benedek úgy fogalmazott: ha egy kormánynak feltett szándéka, hogy háborút indít a főváros ellen, azt pénzügyileg valóban nagyon nehéz kivédeni. A kérdés az, hogy a kormány vállalja-e mindezt a főváros csaknem kétmillió lakójával szemben. Ezt a háborút nem Karácsony Gergely, hanem a lakosság ellen vívják, az a kérdés, hogy mennyire akarják ezt végigvinni, vagy mennyire kommunikációs csörte. Szerinte nem kockázatok nélküli ez a politika a kormánytól. Lehet tudni, hogy a Fidesz mindent mér, és a legutóbbi felmérések szerint a Lánchídnál pl. a válaszadók nagy része, a fideszesek többsége szerint is részt kellene vennie a kormánynak a felújításban.

Műsorvezetőnk megjegyezte: Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szerint Orbán Viktor elengedte Budapestet, a vidékre koncentrál, és a választásokig tartja ezt a frontot. Jávor erre úgy reagált: a civil szervezetek elleni támadásokhoz valóban lehet hasonlítani ezt a helyzetet, mert az energia jelentős része a kormánnyal hadakozásra megy el az érdemi munka helyett. Ezzel együtt haladnak előre, például ősszel a közgyűlés elé kerülhet a város új környezetvédelmi programja, de tényleg nehezíti a helyzetet, hogy lejárató kampányokkal és elvonásokkal kell foglalkozniuk.

Felidézte: Esztergomban megfojtották a Tétényi Éva vezette várost, és „visszaterelték a Fidesz ölelésébe”, de Hódmezővásárhelyen hiába próbálták Márki-Zay Pétert lejáratni, a várost magát nyomás alá helyezni, újraválasztották a független polgármestert, tehát egy abszolút jobboldali fellegvárat nem sikerült se visszaédesgetni, se visszakényszeríteni. Ráadásul szerinte Budapesten annyira nem is voltak erősek a Fidesz bástyái, Tarlós István főpolgármestersége „inkább anomália, mint trend”. Lehet, hogy lesznek olyanok, akik úgy vélik, hogy ha ennyire „szívatja” a Fidesz az ellenzéki polgármester miatt Budapestet, akkor inkább egy Tarlós 2-t kellene választani, de az is elképzelhető, hogy sokan felismerik: a Fidesz ennyit gondol Budapestről. Másfél millió szavazó él a fővárosban, tehát az országgyűlési választáson is jelentős szám.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020.július 7. 09.05
Műsorvezető: Para-Kovács Imre