„Klubrádió
Reggeli gyors

Költségvetés: a kormány visszavág, kivérezteti az ellenzéki önkormányzatokat

6/07/2020 06:55

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Több portál is foglalkozik azzal, hogy a magyar kormány visszautasítja az Európai Tanács ajánlását a határok megnyitásáról 15 EU-n kívüli ország állampolgárai előtt. Magyarország egyedül Szerbiával tesz kivételt. Az Eurostat felmérése szerint Magyarország Európában a legrosszabbak között van azt vizsgálva, hogy a lakosság hány százaléka él elfogadhatatlan körülmények között. Az EU-s önkormányzati portál a 2021-es magyar költségvetés elfogadásáról számol be – méghozzá az ellenzék álláspontját ismertetve. Eszerint a kormány a költségvetéssel akar visszavágni a tavalyi önkormányzati választáson elszenvedett vereségekért.

A Govorít Moszkva orosz nyelvű portál is közölte a visegrádi négyek elhatározását arról, hogy szembemenve az uniós elvárással – nem kívánnak továbbra sem beengedni külföldieket, nem támogatják továbbra sem a menekültek arányos elosztásának programját - a koronavírusra való hivatkozással. Viszont ezzel egy időben mindennél fontosabbnak tartják a schengeni határok megvédését – a hírt egyébként a lengyel kormányfő, Mateusz Morawieczki bejelentése alapján adták közre a négyek kormányfőinek tárgyalását követően.

A Schengen Visa Info hírportál pedig a magyar kormányfő bejelentéséről számolt be részletesen, amely szerint Magyarország visszautasítja az Európai Tanács ajánlását arról, hogy utóbbi megnyitja határait 15 EU-n kívüli ország állampolgárai előtt. A magyar kormány ugyanis újra azt kommunikálja, hogy a migráció okolható a Covid-19 fertőzés kitöréséért. A cikk kiemeli Orbánnak azt a mondatát is, hogy most először megy szembe a kormány az Európai Tanács javaslatával. A konfliktus megoldására több határ menti ponton ismét megnyitotta az ország az úgynevezett humanitárius korridort, amelyen keresztül átutazhatnak a külföldiek harmadik országba, roppant szigorú ellenőrzés mellett. Orbán a 15 ország közül egyedül Szerbia felé nyitja meg a határt az ott lévő magyar kisebbségekre hivatkozva. Az Unió az eredetileg 54 tagú listát szűkítette le 15-re: így beutazhatnak az Unió területére Magyarországot kivéve Algéria, Ausztrália, Kanada, Kína, Grúzia, Japán, Montenegró, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia és Uruguay állampolgárai.

A szlovén STA hírportál ehhez kapcsolódóan számolt be arról, hogy a határnyitás első napján, szombaton 340 utast utasítottak karanténba a magyar-szlovén határátkelőhelyen, akiknek fele szlovén állampolgár volt és Bosznia-Hercegovinából érkeztek haza. Vasárnap 450-et ért el a karanténba zártak száma.  

A New York Times számolt be arról, hogy az Ausztriában több hónapnyi szünet után startoló Forma 1 alkalmából 4000 emberen, a versenyen dolgozókon, csapattagokon és rendezőkön végeztek koronavírus-tesztet, és egy pozitív eredmény sem született. Ez jó hír a magyar futam előtt, amit nyolc követ a későbbiekben, míg végül az év végén Abu-Dhabiban zárul a versenysorozat. Az eredetileg 22 fordulósra tervezett Forma 1-es szezonból várhatóan 15-18 verseny lesz.

A Szputnyik News orosz állami hírügynökség hozta le az Eurostat felmérését, amely Európa lakosságának rossz vagy minősíthetetlen lakhatási körülményeit mérte fel. A 32 országból álló listán – térképpel és grafikonokkal értelmezve az adatokat – Magyarország a legrosszabbak között szerepel a 5. helyen, Litvániát és Szlovéniát követően. Ami azt jelenti, hogy lakosságának 22,7%-a él elfogadhatatlan körülmények között. A legjobb mutatókat Finnország produkálta 4,6%-kal, őt követi Szlovákia, de még Románia, Bulgária és a Csehország is viszonylag előkelő helyen szerepel Magyarországhoz képest. Ha pedig Európát összességében nézzük, akkor a lakosság több mint 13%-a él elviselhetetlen körülmények között.

A The Mayor of Europe (Európa polgármesterei) uniós önkormányzati portál a 2021-es magyar költségvetés elfogadásáról számol be – méghozzá az ellenzék álláspontját ismertetve. Burány Sándor, illetve Karácsony Gergely főpolgármester szavait idézve a sajtótájékoztatón elhangzottak alapján: miszerint a kormány ezzel a költségvetéssel vesz revansot a tavalyi önkormányzati választásokon elszenvedett számos veresége miatt. Kiemeli azt is, hogy az elmúlt 30 évben először fordul elő, hogy Budapest többet fizet be az állami kasszába, mint amit a kormányzati büdzséből kap. A cikk egyébként külön hangsúlyozza a kérdésben tanúsított egységes ellenzéki álláspontot.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Karácsony Gergely/Facebook

Reggeli gyors
2020. július 6. hétfő 07:00