„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Forgács Imre: 2010-ig élt az önkormányzatiság

30/06/2020 15:33

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor szisztematikusan szüntet meg mindent, ami autonómiát jelent. Kezdte a kórházak, iskolák államosításával, most már a települések vagyona is veszélyben van.

2020. június 30. Reggeli személy - részlet 20.06.30. Forgács Imre
19:34
00:00

A populista, narcisztikus vezetőkre jellemző, hogy utálnak minden független, autonóm intézményt, szervezetet, ilyeneket igyekeznek eltaposni. Orbán Viktor tudatos politikával építi le az elmúlt tíz évben az önkormányzatiságot. Kormányzása idején államosították az iskolákat, a kórházakat, elvonták a jegyzőktől az építéshatósági jogköröket, már a tulajdonhoz is hozzányúlnak, és ami egy gyöngyszem: már egy filmforgatási engedélyt sem az önkormányzat ad ki a saját területére, hanem az állami szerv – sorolja a példákat Forgács Imre, volt igazságügyi és rendészeti miniszter.

Orbán Viktor semmilyen vereséget sem tud elviselni, ezért most bizonyítani akarja, hogy a budapestiek és más települések ellenzéki szavazói rosszul döntöttek. Az, hogy a jogkörök elvonása, az adóbevételek egy részének einstandolása, más részük megcsapolása a fideszes önkormányzatokat is sújtja, nem érdekes. Egyrészt azért nem, mert kaphatnak egyedi pénzügyi támogatást, másrészt azért nem, mert a kormánynak gyakorlatilag korlátlan mozgástere van a költségvetésben, úgy csoportosít át összegeket, ahogy akar. Jellemző, hogy a veszélyhelyzet elején egy pillanat alatt elvont a kormány az önkormányzatoktól 600 millió forintot, ugyanabban a pillanatban adott 2.800 milliót egyházi ingatlan-beruházásokra - idézi fel Forgács Imre.

Autóbuszok a BKV dél-pesti buszgarázsában
 

Egy önkormányzatnak három fő forrásból lehet bevétele. Először a vagyongazdálkodásból, ide tartozik például a közterületek használata, innen kiesett a parkolási díj. Másodszor a helyi adókból, melyek közül a legjelentősebb a helyi iparűzési adó, ami a gazdasági visszaesés miatt csökken. Ehhez képest a kormány úgynevezett szolidaritási hozzájárulást kér az önkormányzatoktól, idén 42 milliárdot, jövőre 160-at. Ezen kívül meghatározza hogy az iparűzési adót mire szabad költeni, főleg a helyi közlekedésre, hiába kellene másra a helyi igények szerint.

A biztosan befolyó adókra alapozva vehetne föl likviditási hitelt egy önkormányzat, de azt is megtiltja a kormány. Egyébként is előzetes engedélyhez kötötték egy komolyabb hitel felvételét, a főváros esetében 100 milliós a limit. Ennek közgazdaságilag még lenne is értelme, hiszen ha egy település túlságosan eladósodik, azt előbb-utóbb az államnak kell rendeznie, egy város nem mehet csődbe. Csakhogy itt nem közgazdasági érvekről van szó, hanem politikáról.

Legújabban az önkormányzatok vagyonával is rendelkezik a kormány. A trükk az, hogy kiemelt gazdasági övezetté minősít egy területet. Az itt működő vállalkozás -mondjuk egy autógyár- tehát nem a helyi önkormányzatnak fizeti a feltehetően tetemes iparűzési adót, hanem a megyei önkormányzatnak. Érdemes megjegyezni, hogy minden megyei önkormányzatban Fidesz-többség van.

 

Forgács Imre a sok rossz hír ellenére arra számít, hogy az önkormányzatiság terén még kormányváltás nélkül is lesz változás. Az Európai Unió költségvetése most készül, az eddigiektől eltérő lesz a válság miatt, ebben van egy új 750 milliárd eurós tétel, amely a gazdaság helyreállítását szolgálja. A vita során több vezető európai politikus kifejtette, hogy nem viselik el tovább a támogatások kormányzati fosztogatását. Arra fognak törekedni, hogy a pénz azokhoz jusson el, akiknek szánják, vagyis az önkormányzatokon keresztül az emberekhez. Továbbá az Európai Bizottság is jelezte, hogy  a szabályokat be nem tartó tagállamok esetén élni fog a támogatás csökkentésének, sőt megvonásának lehetőségével is, ha arra lesz szükség.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Szigetváry Zsot.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020.06.30. 09:00
Műsorvezető: Dési János