„Klubrádió
Megbeszéljük...

Üzenet az ellenzéknek: Itt az idő!

29/06/2020 20:47

| Szerző: Klubrádió

Ami több szakértő szerint biztosan hiányzik még a Fidesz leváltáshoz: ellenzéki agytrösztök, professzionális felkészítő és kampánycsapatok, karizmatikus ellenzéki vezető. És fogytán az idő.

2020. június 29. Megbeszéljük-részlet/ Interjú, Virág Andrea 2020.06.29.
09:37
00:00

Az úgynevezett agytrösztök ereje, nyilvánossága, hátországa hiányzik talán a legjobban az ellenzék mögül, írta egy cikkben Csizmadia Ervin a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója, utalva a külföldi gyakorlatra. Különösen Margaret Thatcher példája meggyőző, aki teljes fordulatot ért el a pártjában.

Hogy ez hiányzik-e a legjobban, az kérdés, de az nem, hogy bizony szükség lenne ilyen műhelyekre. Nem is kell külföldre menni, a magyar jobboldal működésén is látszik – jegyezte meg Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégia igazgatója Megbeszéljük című műsorunkban. Az MSZP és az SZDSZ mögött anno volt egy-egy értelmiségi holdudvar,de az nem alkalmas a szerepre. A DK mögött talán most is van cég, vagy cégháló, amely segít az építkezésben, az irány megtalálásában és abban, hogy a politikusok tartsák is a kiszabott irányt.

A siker egyik kulcsa a csapat és ezen nem csak egy kampánycsapatot kell érteni, bár azt is. Az ellenzéki pártoknak most jobbára csak eseti reakcióik vannak a hatalom lépéseire. Tartalmi mondanivaló kellene, amely egy nagyobb világképbe illeszkedik, és ehhez kell megfelelő szellemi háttér. A pártok együtt akarnak működni, akkor viszont a mögöttük lévő műhelyeknek is szorosabban kell együtt dolgozniuk.

Önkormányzat 2019 - Átadás-átvétel a Főpolgármesteri Hiv

Továbbá szükség van egy karizmatikus egyéniségre a választási győzelemhez. Ilyen bizonyára van az ellenzékben, csak egyelőre nem találják. Karácsony Gergelyről például kevesen gondolták volna, hogy ő lesz a főpolgármester. Nem is klasszikusan karizmatikus – jegyezte meg Szénási Sándor műsorvezető. Virág Andrea erre úgy válaszolt, hogy Karácsony képes összetartani a koalíciót, képes nagy tömegekhez szólni, és vannak más olyan kvalitásai, amelyek szükségesek ahhoz, hogy valakiből karizmatikus vezető váljék. Egyébként pedig egy előválasztási folyamaton vált nyilvánvalóvá, hogy ő a jó jelölt.

Hasonló előválasztásra minden bizonnyal szükség lesz 2022-ben is. Azonban a felkészülést mielőbb el kell kezdenie az ellenzéknek, mert a stratégia kidolgozása, a csapat felépítése, az előválasztás, a kampány kidolgozása és lebonyolítása mind-mind időbe telik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Megbeszéljük
2020. 06. 29. 16:00
Műsorvezető: Szénási Sándor