„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kormánypárti kerületben lesz pénz az utakra

26/06/2020 07:12

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

A miniszter dönthetne arról, hogy Budapest mely kerületei kapnak pénzt például útfelújításra. Ez már tényleg az önkormányzatiság vége?

2020. június 25. Megbeszéljük - részlet 20.06.25. Tüttő Kata
10:14
00:00

Szinte már a reggeli rutin része, hogy megnézzük, mit vittek el éjjel – jellemezte a helyzetet Tüttő Kata, a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes. Ugyanis újabb 5 milliárd forintot vonnának el a Budapesten befolyó adóbevételből.

Az önkormányzatok gazdálkodásának alapja az iparűzési adó. Ezt adóztatja tovább a kormány, ugyanis szolidaritási hozzájárulás címszóval elvon belőle. Ez az elvonás korábban mintegy 43 milliárd forint volt országos szinten, ám hirtelen 160 milliárd lett, megnégyszereződött. Budapesten volt egy 10 milliárdos felső korlát, amit az indokolt, hogy a tömegközlekedést az önkormányzat finanszírozza, de természetesen nem csak budapestiek használják. A kormány ezt a felső korlátot is megszüntette.

A kormány hozzáállására jellemző az a momentum is, hogy napközben megegyeztek a Lánchíd felújításának finanszírozásáról, a lényeg az volt, hogy 6 milliárd forintot kap a főváros erre a célra, majd még aznap elvontak 12 milliárdot a budapesti kasszából.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 

Ami pedig a héten történt, az már tényleg olyan beavatkozás, amely megkérdőjelezi az önkormányzatiság létét és lényegét. Az Országgyűlés költségvetési bizottsága elé került egy kormánypárti javaslat, amely szerint újabb 5 milliárd forintot vonnának el Budapesttől. Ennek a pénznek a szétosztásáról Gulyás Gergely miniszter végezné, ő adhatna támogatást útfelújításra a fővárosi kerületeknek. Kérelem nélkül.

Tüttő Kata emlékeztetett, hogy az önkormányzatiság tényleg arról szól, hogy az emberek dönthessenek a saját lakóhelyükkel kapcsolatos dolgokról, eldönthessék, hogy a pénzüknek legalább egy részét mire költsék.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.

Megbeszéljük
2020.06.26. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György