„Klubrádió
Reggeli gyors

Fővárosi főtájépítész: Ez egy politikai fa volt

18/06/2020 19:43

| Szerző: Klubrádió

Csak a szerencsén múlt, hogy épp nem volt egyetlen járókelő sem a vasárnapi viharban, amikor egy platánfa kidőlt az Alkotmány utca sarkán. A Főkert már októberben jelezte, hogy kivágná ezt a fát, de a kérelem a főváros és az V. kerület között azóta is csak ide-oda pattogott.

Bardóczi Sándor fővárosi főtájépítészt kérdeztük az esetről.

2020. június 18. Reggeli gyors-részlet/ Interjú, Bardóczi Sándor 2020.06.18.
08:01
00:00
Politikai okok miatt nem vágták ki azt a fát - mondta Bardóczi Sándor fővárosi főtájépítész.

Két kategória van, hogy mikor lehet kivágni egy fát. Amikor azonnali beavatkozást szükséges, mert veszélyes helyzetet teremt, azaz vis major helyzet van, akkor a Főkertnek nem kell engedélyt kérnie, és azonnal kivághatja a növényt. A másik eset az, amikor a fának valamilyen egészségügyi problémája van. A Főkert felmérte ezt a konkrét fát, a törzsvizsgálat alapján nem volt indokolt, hogy kivágják, mert nem volt káros elváltozás, de a fa megdőlése gyanús volt, ezért a kivágásra engedélyt kért ősszel, és bekerült egy 5-10 éven belül kivágandó fa kategóriájába.

A kétszintű önkormányzatiság miatt ilyenkor az V. kerületnek kell engedélyt adnia a fa kivágására, ami egy rendkívül bonyolult bürokratikus helyzetet teremt. Ráadásul a terület egy kiemelt kormányzati beruházás helyszíne, ami tovább nehezítette a helyzetet. Tarlós István  még tavaly ősszel egy fakivágási moratóriumot hirdetett - szintén politikai okok miatt -, és a hivatalon belül tilos volt fakivágási kérelmeket elbírálni. A döntés miatt nagyon feltorlódtak az ilyen esetek, kb. 1500 ilyen kérelem gyűlt fel. A kiemelt helyszín miatt a fővárosnak 5 napon belül kellett volna az V. kerületi önkormányzat kérelmére reagálni, de ez nem történt meg.

A fürdővízzel öntötték ki a gyereket - mondta Bardóczi, hogy a kampány idején kicsit jobb színben tűnjön fel a budapesti önkormányzat, miközben előtte olyan fakivágásokat hajtottak végre, ahol pótlás sem történt, hanem egy nagyberuházás helyszínévé vált a terület (Római-part, Városliget).

Tarlós ugyan nem emlékszik ilyen döntésére, de azt mondta, hogy az új városvezetésnek lett volna ideje ezt a moratóriumot feloldani. Ez ugyan meg is történt, de a feltorlódott 1500 eset - ami azóta már 2000 -, nem segíti a megoldást, mivel jelenleg két ember dolgozik azon, hogy ezeket a kérelmeket feldolgozzák. És ezek sokkal gyorsabban szaporodnak, mint ahogyan ebben a nagyon bonyolult hivatali eljárásban - ami tulajdonosi bizottsági hozzájárulást jelent - le lehetne ezt a hátrányt dolgozni.

Ez a fa azért dőlt ki, mert egy közműcég jónak látta az egyik kábelvezetéket a fa törzse mellett elvezetni, és ezek felderíthetetlen történetek egy fa életében, csak a kidőlés után derült ez ki. Míg a fa törzsét jól tudják vizsgálni, a külsérelmi nyomok és a lombkorona állapota alapján meg lehet állapítani a betegséget, de ami a felszín alatt van, arról nem sokat tudnak. Amennyiben egy közműcég nem tartja be a 2005 óta meglévő fővárosi rendelkezést, miszerint legalább két méter távolságot kell tartani a fáktól vezetékek vezetésekor, akkor nagy esély van arra, hogy a támasztógyökerek sérülnek, és egy nagy vihar esetén ki is dőlhet a fa - mint az vasárnap is történt.

Azért is jó, hogy ez az eset most megtörtént, emberi baleset nélkül, mert így felszínre került a probléma, ahol a kormánynak is lépnie kellene. 2009 óta húzódik az ügy, hogy egy zöldfelületi gazdálkodási kerettörvény létrejöjjön.

Jelenleg kétfajta fakivágás zajlik a városban: az egyik egy normális városüzemeltetési folyamat, amikor a sérült, veszélyes fákat kivágják és a helyükre újak kerülnek. A másik az - ami az előző városvezetés idején eléggé elharapózott -, amikor a fa helyére út, közmű, múzeumi negyed, gát vagy bármi egyéb kerül, és ilyenkor csökken a zöldfelület arány a városban. Ez ellen lehet és kell is tiltakozni.

Reggeli gyors / Interjú Bardóczi Sándorral
2020. június 18. csütörtök 8:35
Riporter: Lampé Ágnes