„Klubrádió
Reggeli gyors

Fakivágások a Normafán: az önkormányzat nem tárgyal a civil szervezettel

24/02/2020 16:08

| Szerző: Klubrádió

Hatvan fát vágtak ki a Normafára tervezett parkoló miatt - a Védegylet szerint azután, hogy a bíróság ezt az ügy elbírálásáig megtiltotta. A civil szervezet egyelőre hiába keresi a XII. kerületi önkormányzatot, amely azt közölte, tavaly ősszel számos civil szervezet képviselőjével és politikussal több héten keresztül tárgyaltak az ügyben. A fakivágások kapcsán hangsúlyozták, az új parkolót a jogszabályokat betartva alakítják ki. Saját fotókkal mennek a fakivágások ellen tiltakozó civilek fotói ellen.

2020. február 24. Reggeli Gyors - részlet 2020.02.24. Újszászi Györgyi
05:58
00:00

Úgy tudni, a közigazgatási és munkaügyi bíróság megtiltotta a fák kivágását, ehhez képest több száz fát vágtak ki. Újszászi Gyöngyit, a Védegylet főtitkárát kérdeztük (az egyesület ugyanis korábban pert indított a Kormányhivatal határozata ellen, amelyben a hivatal engedélyezte a fák kivágását a Hegyvidéki Önkormányzat által a budapesti Konkoly-Thege úton tervezett parkoló építéséhez. A bíróság viszont az ügy jogerős elbírálásáig megtiltotta a fák kivágását.

Újszászi Gyöngyi azt mondta: 60 kivágott fáról tud, ez lényegesen kedvezőbb, mint ami a hírekben szerepelt. Eredetileg 220 fáról volt szó, ennyi kivágásra kért engedélyt az önkormányzat. Közölte, az biztos, hogy történt irtás, erről fényképeik vannak, sajnos olyan fáról is, amely biztosan nem volt túl öreg vagy túl fiatal. Gesztusként értékelnék, ha ezeket az önkormányzat pótolná.

Nagyon szeretnék, ha a Normafa a lehető legtermészetesebb állapotában maradna meg az ott pihenni, kirándulni vágyóknak. Ezért szeretnének megegyezni, viszont erre nem mindig látják a XII. kerületi önkormányzat részéről a szándékot. Kiemelte: az önkormányzat szerint a felfüggesztő hatályú végzés előtt vágták ki a fákat, ők viszont fotókkal tudják bizonyítani, hogy utána.

 
Egy egészséges, 30 cm átmérőjű kivágott fa a Normafán (Normafa - természetesen/Facebook)
 
 


A védegylethez nem futott be terv a parkoló áthelyezéséről, őket nem keresték meg. Ezzel együtt az ott parkolni akarók bevonásával akarnak jó megoldást. Nemcsak ellenőrizni szeretnék az eredményt, hanem részt venni a tervezésben, hogy elsőre jó kompromisszumra lehessen  jutni.

Megkérdeztük Újszászi Gyöngyit, hogy találkozott-e a polgármesterrel. Elmondta, nem vett részt ilyen megbeszélésen, készen állnak rá, kezdeményezték, de a Védegylet nem kapott rá felkérést.

Saját fényképekkel válaszolnak

A Normafáról szóló interjúnk után a XII. kerületi önkormányzattól levelet és fotókat is küldtek szerkesztőségünknek, hogy cáfolják az engedély nélküli fairtásokról szóló híreket. Arról írtak, szerintük az elmúlt napokban a sajtóban több helyen megtévesztő és manipulatív fotók jelentek meg a Normafával kapcsolatban. Az egyik továbbított fényképük szerintük azt mutatja, hogy a szóban forgó területen ma is állnak az állítólag kiirtott fák.

Saját verziót küldtek ahhoz a Facebookon közölt védegyletes fotóhoz is, amely egy nagyjából 30 centi átmérőjű, egészségesnek látszó kivágott fatörzset ábrázol. A Hegyvidéki Önkormányzat fényképén szintén egy fatörzs látszik, csak nagyobb terjedelemben – nem csak egy alsó átvágott rész van a képen, hanem a törzs másik, szálasan tört vége is. A XII. kerület sajtósa szerint a kép azt bizonyítja, hogy korhadt fát vágtak ki, és mindez a tiltakozók fotóján is látszana, ha az egészségesnek mutatott fa másik felét is fényképezték volna. A fa korhadtságát szerintük kertészmérnöki szakvéleménnyel is igazolni tudják.

A tiltakozók képei fentebb, az önkormányzati fotók alább tekinthetők meg.

 
Új parkolóhely készül a Normafán - 2020. február 21-ei állapot
Forrás: Hegyvidéki Önkormányzat
 
 
Kivágott fatörzs – Normafa, új parkolóhely
Forrás: Hegyvidéki Önkormányzat
 

Ők is hatvan kivágott fával számolnak

A XII. kerület levele szerint engedély nélküli fakivágásával is megvádolták az önkormányzatot. „Ezzel szemben az igazság az, hogy a területen csak a jogszabályokat betartva, engedélyek szerint, a bíróság rendelkezéseit tiszteletben tartva folytattuk és folytatjuk a parkoló kialakítását. Az ügyben számos civil szervezet képviselőjével és politikussal tárgyaltunk több héten keresztül tavaly ősszel. Az egyeztetéseken elhangzottaknak megfelelően dolgoztuk ki azt a kompromisszumos javaslatot, amelyet a főváros új vezetésével is ismertettünk”

A Hegvidéki Önkormányzat szerint olyan megoldást találtak, amellyel csökken a parkolóhelyek száma, de jóval kisebb tisztítást és tereprendezést igényel a szóban forgó területen. Ennek eredményeképpen egy szabálytalan alakú parkolót alakítanak ki, ahol végül nem kellett kivágni a korábban tervezett 220 fát, a parkolón belül 160 fa marad. A tavaly év végén, jogerős engedély birtokában kivágott javarészt elszáradt és beteg fákat ígéretüknek megfelelően többszörösen pótolják az év végéig a Normafánál – írták.

A védegyletes Újszászi Gyöngyivel készített interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Normafa - természetesen/Facebook

Reggeli gyors
2020.02.24. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor