„Klubrádió
Reggeli gyors

Új erdőirtás készül a II. kerület ékkövén, de nem lehet rá nemet mondani

13/12/2019 13:36

| Szerző: Klubrádió

Felelőtlenség lenne ejteni a II. kerületi nagy rendelőfejlesztést, még akkor is, ha az a városrész egyik legzöldebb, erdősült részén, a Rózsadomb lábánál valósul meg. Erről beszélt a Klubrádiónak Őrsi Gergely, a II. kerület új MSZP-s polgármestere. A lakók tiltakoznak, erdőirtástól, dugóktól tartanak. Az építkezés az önkormányzat és a kormányzat közös projektje, döntően az utóbbi pénzéből.

2019. december 13. Reggeli gyors-részlet/Interjú Őrsi Gergellyel (19.12.13.)
08:32
00:00

Maximálisan megérti, hogy senkinek sem öröm, ha az otthonával szomszédos telken, közvetlen lakókörnyezetében egy nagy építkezés kezdődik, de látni kell, hogy az egészségügyi fejlesztés ma Magyarországon az egyik legfontosabb kívánalom – mondta Őrsi Gergely, a II. kerület új MSZP-s polgármestere.

A politikus arra reagált, hogy Frankel Leó úti lakók tiltakoznak a környékükre tervezett új kerületi rendelőintézet építkezése ellen. Ahogy arról az Index beszámolt, petícióban és közmeghallgatáson is kérték a városrész újonnan megválasztott vezetését, hogy ne a Frankel Leó út 80-82. szám alatt található, önkormányzati tulajdonban lévő foghíjtelekre építsék a közel 15 000 négyzetméteres intézményt.

Erre nem lehet nemet mondani

Az önkormányzat mindenképpen konzultál a petíciót megfogalmazó lakókkal, illetve az egész kerülettel – mondta a polgármester, aki a tiltakozók egy csoportjával már péntek délután találkozik. Őrsi Gergely, mint elmondta, közölni akarja velük, hogy az önkormányzatnak szűk a mozgástere, csupán két alternatíva közül választhat: vagy támogatja az integrált rendelőintézet létrehozását a tervezett területen vagy elveszíti az erre szánt kormányzati forrásokat. Hangsúlyozta azonban, az önkormányzat eltökélt célja, hogy amennyiben elindul az építkezés, akkor az úgy történjen, hogy a környéken élőknek a lehető legkisebb kellemetlenséget kelljen elszenvedniük – azután is, hogy elkészült a rendelő.

Azzal együtt, hogy a polgármester szerint a kerületnek csak két választási lehetősége van, Őrsi Gergely arra is utalt, azért még megvizsgálják, van-e másik hely, amely alkalmas lenne a beruházás számára, és kiváltaná az érintett zöld területet.

Mindent összevetve, Őrsi Gergely azt hangsúlyozta, egészségügyi fejlesztésre nem tud nemet mondani, még akkor sem, ha a II. kerület egyik ékköve a kiszemelt építkezési terület. Teljesen más lenne a helyzet, ha más jellegű beruházásról, mondjuk egy stadionról lenne szó. Úgy nemet mondani egy egészségügyi fejlesztésre, hogy nem járnak be minden lehetséges utat az ügyben, nem lenne szerencsés és felelős döntés.

Erdőirtás és modernizálás

A nagy kiterjedésű, több emeletes rendelőintézetet a Rózsadomb lábához egy nagyrészt erdő borította területre tervezik, úgy, hogy az új épület a szűk és forgalmas Frankel Leó útról lenne megközelíthető. Az új integrált rendelő miatt, amely épphogy elférne a lakóházak között, valószínű, nagy területen le kellene tarolni a környező erdőt. A tiltakozó lakók erdőirtástól, drasztikusan megnövekedő forgalomtól, a természeti- és lakókörnyezet leromlásától tartanak.

Őrsi Gergely szerint egyelőre nem lehet megmondani, hogy pontosan hányan ellenzik és támogatják a Frankel Leó útra tervezett beruházást, de egy új egészségügyi intézmény létrejötte mindenképpen jó egy településnek.

Jelenleg a II. kerület belső részein hat különböző helyszínen, sokszor rossz műszaki állapotú, nem egészségügyi célra épült telephelyen működik a helyi egészségügyi szolgálat. Az integrált rendelő indoka tehát, hogy XXI. századi körülmények között, egy helyen, a lehető legmodernebb ellátást kaphassák térítésmentesen a budaiaknak – hangsúlyozta a polgármester.

Csak ha meglesz a hiányzó pénz

Az integrált rendelőintézet döntő részt kormányzati, kisebb részt önkormányzati pénzből valósulna meg. A beruházás tervezése még az előző ciklusban indult, a közbeszerzési eljárás megindításáról az októberig funkcionált előző, fideszes városvezetés döntött, de a beruházással az új összetételű önkormányzat is egyetért.

Őrsi Gergely azonban hangsúlyozta, a kiviteli tervek alapján a sokkal nagyobb forrásra van szükség az építkezéshez, mint amennyit jelen tudomásuk szerint a kormány határozatban biztosított a projekthez. Ezért várják, hogy a hiányzó mintegy 6 milliárd forintot is megítéli-e a kormány. Ha nem, akkor a közbeszerzési eljárás nem tud eredményesen zárulni. Az eljárás jelenleg feltételes, ami azt jelenti, hogy csak akkor lehet érvényesnek nyilvánítani, ha az építkezéshez szükséges bontási munkák határidejéig megjelenik a források biztosításról szóló újabb kormányhatározat.

Az 50 milliárdon felül

Őrsi Gergely értelmezése szerint ennek a beruházásnak az állami támogatása nem számít bele a fővárosi önkormányzat által a 2023-as atlétikai világbajnokság támogatásának egyik feltételéül szabott 50 milliárdos egészségügyi célú forrásbiztosításhoz. Az integrált rendelő projektje ugyanis még azelőtt indult, hogy a kormánytól várt egészségügyi plusztámogatás igénye felvetődött volna. Ezt, mint a polgármester hangsúlyozta, jelezte Fürjes Balázsnak is, amikor a budapesti és az agglomerációbeli fejlesztésekért felelős államtitkár felmérte az egészségügyi fejlesztési igényeket a kerületekben.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Őrsi Gergellyel
2019. december 13., péntek 08.35
riporter: Panxnotded Miklós