„Klubrádió
Reggeli gyors

Fontos változás a gallyazásban, védik a madarakat

21/05/2020 14:26

| Szerző: Klubrádió

Szemléletváltás: ezentúl a költési időszakban, március 15. és augusztus 15. között nem végez gallyazást a Főkert – mondta el Bardóczi Sándor tájépítész, a Fővárosi Önkormányzat zöldügyekért felelős főtanácsadója.

2020. május 21. Reggeli gyors / részlet, Bardóczi Sándor (20.05.21.)
05:17
00:00

Bardóczi Sándor tájépítész mérnököt, a Fővárosi Önkormányzat zöldügyekért felelős főtanácsadóját kérdeztük arról, hogy a Főkertnél örvendetes változás lesz a gallyazásban, ami a fészekrakó madaraknak mindenképpen jó. 

Elmondta: több szempontból szeretne szemléletváltást a fővárosi cégeknél, mert az a tapasztalata, hogy a főváros x összeget szán arra, hogy legyenek zöldfelületek és 10x összeget ezek elpusztítására. Tehát nemcsak arra kell koncentrálni, hogy új zöldfelületeket alakítsanak ki, hanem arra is, hogy a meglévőket a lehet legjobb állapotban tartsák.

A költési időszakban, március 15. és augusztus 15. között nem végez gallyazást a Főkert. Bardóczi Sándor közölte: a fák a vegetációs időszakban is képesek begyógyítani a sebeket, ez „hozzátartozik a természet ingyenes szolgáltatásaihoz”. Fákat gallyazni a védelmük miatt, hogy ne az egész fát kelljen kivágni, hanem meg lehessen fogni egy fertőzést, és a sérült vagy a beteg részeket eltávolítsák, ez vegetációs időszakban is bocsánatos bűn, itt most a fészekrakó madarakra akadnak tekintettel lenni.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ez a főváros kezelésében lévő fákra igaz, ez körülbelül 300 ezer fát jelent, de van további 700 ezer fa önkormányzati vagy állami kezelésben – utóbbira jó példa a Városliget, amely már hét éve az államhoz került. Ezeken a területeken csak kérni tudnak – tette hozzá Bardóczi Sándor.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Vajda János

Reggeli gyors
2020.05.21. 08:45
Műsorvezető: Lampé Ágnes